Όσοι είχαν προλάβει να ενταχθούν στο εσωτερικό πρόγραμμα δανεισμού θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη διαχείριση των πληρωμών τους μέσω της εφαρμογής Apple Wallet.
Η απόφαση αυτή συνιστά υποχώρηση της Apple ως προς τα σχέδια που είχε να προχωρήσει στην παροχή κλασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Όσοι επέλεγαν την ένταξή τους στο Pay Later στις ΗΠΑ, είχαν τη δυνατότητα να κατανείμουν αγορές αξίας έως και 1.000 δολαρίων σε τέσσερις δόσεις, τις οποίες καλούνταν να εξοφλήσουν εντός διαστήματος έξι εβδομάδων, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν τόκους ή επιπλέον χρεώσεις.
Η δυνατότητα αυτή συνιστούσε άνοιγμα στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με την Apple ουσιαστικά να προσφέρει στους καταναλωτές δάνεια, αντί να στρέφονται σε τράπεζες και άλλους παραδοσιακούς δανειστές.
Η Apple χορηγούσε τα δάνεια αυτά μέσω μιας νέας θυγατρικής της, με την επωνυμία Apple Financing.
Οι κινήσεις αυτές είχαν καταγραφεί σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια στις ΗΠΑ άγγιζαν το μηδέν, καθιστώντας πολύ πιο δελεαστική την προσφυγή σε δάνεια.
Όμως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινήθηκαν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές, αυτού του είδους τα δανειακά σχήματα έπαψαν να είναι εξίσου ενδιαφέροντα.
Στη διάρκεια της WWDC 2024, την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με διάφορες τράπεζες, μεταξύ των οποίων τη Citi στις ΗΠΑ, την HSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ANZ στην Αυστραλία, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις.
Οι νέες επιλογές πληρωμών θα καταστούν διαθέσιμες με το επερχόμενο λειτουργικό iOS 18, το οποίο αναμένεται να διατεθεί στην αγορά το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.