Ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Tigran Mkrtchyan γράφει για την σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν
«Τα ιστορικά μας εδάφη είναι το χανάτο του Εριβάν (δηλαδή το Ερεβάν), το Γκόιτσα (δηλαδή η λίμνη Σεβάν) και το Ζανγκεζούρ (δηλαδή το Σιούνικ Μαχάλ). Θα έρθει η ώρα που θα ζήσουμε εκεί. Το πιστεύω και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Για να το πετύχουμε αυτό, ο καθένας μας πρέπει να κάνει μια προσπάθεια».
Ilham Aliyev, 18 Σεπτεμβρίου 2013
Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ξεκινούσα ένα άρθρο με ένα απόσπασμα του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Αλλά αν η ιστορία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε τις απειλές ή οποιοδήποτε άλλο είδος μηνυμάτων που προέρχονται από τα εγχειρίδια των δικτατόρων.
Μετά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν ανανέωσε τις προσπάθειές του να διαμελίσει την Αρμενία και να «επιστρέφει στα ιστορικά εδάφη», αν και θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για τις «ιστορικές» διεκδικήσεις ενός κράτους, που δημιουργήθηκε το 1918, δηλ. μόλις έναν αιώνα. Το Αζερμπαϊτζάν, έχει επεκτατικές βλέψεις προς ένα άλλο κράτος, που είναι παρόν στους πολιτικούς χάρτες του κόσμου από τον 6ο αιώνα π.Χ., δηλ. την Αρμενία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε για έναν ηγέτη, ο οποίος έχει πολύ διαφορετική άποψη για τις αρχές του διεθνούς δικαίου και που έχει επανειλημμένα επαναλάβει την πεποίθησή του ότι η ισχύς είναι αυτή που επιβάλλει το «σωστό».
Φαίνεται επίσης ότι η Δήλωση κατάπαυσης του πυρός (9 Νοεμβρίου 2020), που υπεγράφη από τους Προέδρους της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, που έβαλε τέλος στον Δεύτερο Πόλε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή