Η χαμένη αυτοδυναμία, η πάλη των τάξεων και ο κύριος Κανένας

0
77

Το σύνθημα που λάνσαρε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός «Αν όχι εμείς, ποιος;» δεν κάνει κλικ στην κοινή γνώμη καθώς θετικά το αξιολογεί μόλις το 19,7% των ερωτηθέντων (MRB – Newsbomb.gr) την ώρα που το φαινομενικά ασαφές «μότο» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «Δικαιοσύνη παντού» προσεγγίζει το 40%.

Τα κουκιά δεν βγαίνουν για αυτοδυναμία, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες. Τελεία και παύλα. Οι πολίτες φαίνεται ότι ουδόλως επηρεάζονται από τα μηνύματα για τα κακά της ακυβερνησίας και τα καλά της συμπαγούς κυβερνησιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνθημα που λάνσαρε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός «Αν όχι εμείς, ποιος;» δεν κάνει κλικ στην κοινή γνώμη καθώς θετικά το αξιολογεί μόλις το 19,7% των ερωτηθέντων (MRB – Newsbomb.gr) την ώρα μάλιστα που το φαινομενικά ασαφές «μότο» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «Δικαιοσύνη παντού» προσεγγίζει το 40%.
Ας σταθούμε λίγο στους αριθμούς: Το 53,8% των πολιτών στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, τις οποίες επιλέγει μάλιστα και το 40,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα προηγείται σταθερά σε όλες τις μετρήσεις, εμφανίζει συνεχή φθίνουσα πορεία, με αμφίπλευρες απώλειες και προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά και προς τα πολιτικά μορφώματα που τοποθετούνται στον χώρο της άκρας δεξιάς.

Τείνει επομένως να διαμορφωθεί η άποψη ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι κενό περιεχομένου και κατά συνέπεια οι πολίτες – των Νεοδημοκρατών περιλαμβανομένων – διαμηνύουν ότι θέλουν την ησυχία τους, ότι δεν επιθυμούν εν τέλει να τρέχουν κάθε λίγο στις κάλπες.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ενδεχομένως σημαντικότερο. Είναι γνωστό ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις κατά τη δεύτερη θητεία τους εμφανίζουν διαχρονικά την τάση να λειτουργούν με όρους ακόμα πιο κλειστού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι μένουν στην απ’ έξω. Δεν αναφέρομαι μόνο στις πάσης φύσεως πελατειακές σχέσεις και τα αλισβερίσια με συμφέροντα, αναφέρομαι κυρίως στον βαθμό εκπροσώπησης των κοινωνικών ομάδων και τάξεων. Επομένως, τα συμμαχικά σχήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισχυρό αντίδοτο σε μια τέτοιου τύπου παθογένεια.

Από τα δημοσκοπικώ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή