Έχουν βάση τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου; Η πολυπόθητη αυτοδυναμία πιέζει σφόδρα το πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα τη ΝΔ – Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου επανέρχεται στο τραπέζι παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν κάνει λόγο ευθέως για αλλαγή του νόμου, αλλά κανείς δεν το διαψεύδει κατηγορηματικά. Για τα σενάρια που διακινούνται εντόνως τελευταία, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός: πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο». Όπως επεσήμανε ακόμη, «δεν σκέπτομαι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκείνο το οποίο όμως σκέπτομαι είναι αυτό το κύμα σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».
Ανοικτό παράθυρο για αλλαγή του νόμου
Οι απαντήσεις του κ. Γεραπετρίτη ερμηνεύονται από πολλούς ως «ανοικτό παράθυρο» για την αλλαγή του νόμου. Ο κ. Γεραπετρίτης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία «ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα», είναι τα στοιχεία που παρέθεσε.
Υπό την γενική, εξ άλλου, παρατήρηση, «εξ αιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα, καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες», διερωτήθηκε: «όταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα, το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους δήλωσε πως είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, και ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος».
Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη επιβεβαιώνουν αυτό που …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή