Σε μια χώρα που έχει βγει από τα Μνημόνια και τη δημοσιονομική εποπτεία δεν νοείται να υπάρχει νοικοκυριό που να μη μπορεί να θερμανθεί επαρκώς.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη μέσα στο 2022 στηρίξει του Έλληνες πολίτες με περισσότερα από 7 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και ο λογαριασμός αυτός αναμένεται στο σύνολο του έτους να αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά της, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσει πως το χειμώνα δεν θα υπάρξει νοικοκυριό που ξεπαγιάσει λόγω αδυναμίας προμήθειας καυσίμων. Και αυτό θα το πετύχει αν παραμερίσει τις δημοσιονομικές της ανησυχίες και προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Το Newsbomb.gr κρίνει πως οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να εστιάζουν σε δύο μέτωπα:
Στην προσωρινή μείωση των φόρων που βαρύνουν το πετρέλαιο θέρμανσής και στην υλοποίηση μιας γενναιόδωρης επιδοματικής πολιτικής που θα αφορά σε όλα τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανσή. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν σε ελλείμματα. Αλλά καλύτερα τα προσωρινά ελλείμματα για τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά οι απώλειες ζωών σε συνθήκες που πιθανότατα από την Κατοχή είχε να βιώσει η χώρα.
Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να μειώσει αισθητά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Για όσους δεν το θυμούνται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ανερχόταν μέχρι και το 2011 σε 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από τον Οκτώβριο του 2011 αυξήθηκε σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ το 2012 αυξήθηκε στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Τον Οκτώβριο του 2014 μειώθηκε στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στη συνέχεια με το τρίτο Μνημόνιο τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και από τότε μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (347,20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Ως απότοκο αυτής της αύξησης την τελευταία δεκαετία εκατομμύρια συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να ζουν χωρίς κεντρική θέρμανση ή και χωρίς καμία θέρμανση και έβαλαν στη ζωή τους τις ηλεκτρικές θερμάστρες, σόμπες υγραερίου, τζάκια, ξυλόσομπες ακόμη και μαγκάλια επιστρατεύτηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2021 και πλέον το 2022 μοιάζει εφιαλτικό. Για αυτό τον λόγο τώρα είναι η ώρα των πράξεων.
Οι φόροι που επιβαρύνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχούν σήμερα σχεδόν στο 50% της τιμής του. Οι φόρο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή