Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα στην Τουρκία: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν ακούει κανείς τις προκλήσεις σας

0
71

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έστειλε μηνύματα στην Τουρκία το πρωί της Τετάρτης (24/08)

Την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τουρκία και απαντά στις προκλήσεις της όπως συνέβη στην περίπτωση των τουρκικών μαχητικών που παρενόχλησαν την πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών περιέγραψε το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή την ένταση που επιχειρεί να δημιουργήσει στον Έβρο και το Αιγαίο εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται αλλά και ότι ο αναθεωρητισμός και η απόπειρα εντάσεων δεν «ακούγονται» στο εξωτερικό.

«Η χώρα έχει φροντίσει να μην εγκλωβίζεται σε δύσκολες καταστάσεις της τελευταίας στιγμής και δεν εκβιάζεται. Ο αναθεωρητισμός η προκλητικότητα και η απόπειρα εντάσεων δεν βρίσκει απήχηση πουθενά» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA ο Γιάννης Οικονόμου.
Όπως είπε η κυβέρνηση παρακολουθεί την όξυνση και στη ρητορική και στο πεδίο τονίζοντας ότι το επεισόδιο με τα τουρκικά μαχητικά «αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά». «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αποδομούμε τους εντελώς αστήριχτους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα αλλά παράλληλα είμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Όσον αφορά την κατάσταση στον Έβρο ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι διαπιστώνουμε αυξανόμενη πίεση για παράνομες εισβολές. Την Πέμπτη είχαμε 1.500 απόπειρες παράνομης εισόδου μεταναστών και τη Δευτέρα 1.700. Αλλά και στην θάλασσα παρατηρείται αυξανόμενη ροή και εκεί το λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους σωστά σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπίζοντας τα σύνορά τους».

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι παρά τις αυξημένες απόπειρες εισόδου παράνομων μεταναστών «το δικό μας μήνυμα είναι ότι η χώρα κάνει όπου χρειάζεται το ανθρωπιστικό καθήκον αλλά δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν καταστάσεις όπως στο παρελθόν με το μεταναστευτικό».
Ειδικά, δε, για όσα αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ διευκρίνισε ότι «θα πάρει αρκετός χρόνος το συνολικό έργο στον φράχτη του Έβρου αλλά θα υπάρξουν κινήσεις που θα γίνουν πιο άμεσα».
Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
Η συνεδρίαση που διήρκεσε δύο ώρες πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των τελευταίων κινήσεων της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας με την αξιοποίηση των νησίδων στον ποταμό.

Στη σύσκεψη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή