Η έλλειψη αναισθησιολόγων απειλεί με κατάρρευση το ΕΣΥ, προειδοποιούν 5 επιστημονικές εταιρείες

0
91

Επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα ζητούν οι αναισθησιολόγοι. 

«Εθνική απειλή» που θα μπορούσε να συμπαρασύρει στην κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) χαρακτήρισε το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, η ομ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Θεραπείας Πόνου ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), Ιωάννα Σιαφάκα.
Για το μείζον αυτό πρόβλημα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, της ESRA HELLAS, της Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας και η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., στο περιθώριο του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, την Παρασκευή (16/09/2022).

Η αναισθησιολογία είναι ένας τομέας που επεκτείνεται συνεχώς. Η συμμετοχή αναισθησιολόγου απαιτείται σε όλο και περισσότερες ιατρικές πράξεις, από την επεμβατική ιατρική, τις ενδοσκοπήσεις μέχρι τον απεικονιστικό τομέα, σημείωσε η Χρυσούλα Καραναστάση, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΡΗΣΥΑ. Αυτό σημαίνει ότι η «κρίση των αναισθησιολόγων» θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, ιδιωτικό και δημόσιο.
Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, υπολογίζεται ότι υπηρετούν περίπου 600 αναισθησιολόγοι. Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ο αριθμός τους εκτιμάται στους 1.200 αναισθησιολόγους.

Η αναισθησιολογία είναι χαρακτηρισμένη ως άγονη ειδικότητα. Αυτή τη στιγμή, από τις 390 διαθέσιμες θέσεις ειδικευομένων αναισθησιολόγων στην Ελλάδα, είναι κατειλημμένες μόνο οι 130, με την ειδικότητα να κινδυνεύει να εκλείψει στη χώρα. Επομένως, η λύση του προβλήματος θα πρέπει να ξεκινήσει από τη διαδικασία της ιατρικής εκπαίδευσης με την παροχή κινήτρων προς τους νέους γιατρούς να επιλέγουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Οι πέντε επιστημονικές εταιρείες ζητούν επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προκειμένου να ανακοπεί η φυγή των αναισθησιολόγων από το ΕΣΥ αλλά και από τη χώρα. Ζητούν άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία της χώρας, βελτίωση των αμοιβών, δυνατότητα πρόσληψης σε βαθμό Επιμελητή Β με την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας, μεταξύ άλλων.
«Το υπουργείο Υγείας να ακούσει τις προτάσεις των επιστημονικών εταιρειών» τόνισαν οι αναισθησιολόγοι, προσθέτοντας ότι το «εντέλλεσθε», οι μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και η φημολογούμενη επιστράτευση ιδιωτών αναισθησιολόγων, δεν αποτελούν λύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Παίδων «Αγία Σοφία»: Έκκληση για την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων

Μίνα Γκάγκα: Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων αναζητά το υπουργείο Υγείας
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Αδυναμία λειτουργίας του χειρουργικού τομέα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή