Η ενεργειακή φτώχεια δεν λύνεται αν βγάλεις το σεμεδάκι από το καλοριφέρ

0
93

H επικείμενη ενεργειακή φτώχεια που θα ζήσουμε τούτο το χειμώνα θα είναι χειρότερη από όσο φανταζόμαστε. Ξέρετε γιατί; Διότι η επίσημη ελληνική πολιτεία κινείται εκτός ελληνικής πραγματικότητας

Και για να είμαστε σαφείς, από τα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα τα ελληνικά νοικοκυριά προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επαφή με τη βάση και με την κοινωνία. Τι μας λέει εν ολίγοις το αρμόδιο υπουργείο; Να κοιμόμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο, να μην βάζουμε σεμεδάκια στα σώματα θέρμανσης, να στεγανοποιήσουμε τα παράθυρα με μονωτικές ταινίες και να μην αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου! Μιλάμε για αστείες προτροπές οι οποίες δεν έχουν ουδεμία σχέση με ένα κράτος που θέλει να είναι κοινωνικά δίκαιο και να προστατεύει τους πολίτες του.
Τα tips που ανακοίνωσε το ελληνικό κράτος για φέτος το χειμώνα είναι τα ακόλουθα:

-Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.
-Ελεύθερα θερμαντικά σώματα

Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

-Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα
Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
-Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης). Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου
-Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.

-Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.
-Πλένουμε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή