Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Οι ουρές του PSI
Δέκα χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) υπάρχουν κάποιοι επενδυτές και κάποιοι δικηγόροι που ακόμη προσπαθούν να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, προσφεύγοντας σε κάθε λογής δικαστήρια. Και δεν το λέμε υποτιμητικά, καθώς συμπαραστεκόμαστε στους ταλαιπωρημένους επενδυτές. Ωστόσο, οι αλλεπάλληλες αποτυχίες δικαστικής διεκδίκησης των «κουρεμένων», εκ μέρους ομολογιούχων τη τελευταία δεκαετία, δημιούργησε τετελεσμένα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχουν κάποιοι ωστόσο που ακόμη κυνηγούν τα χαμένα σε Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου και όπως μαθαίνουμε, εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει σχετική ακροαματική διαδικασία.
Από το ένα άκρο στο άλλο
H Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), η διεθνής αρχή που θέτει τους κανόνες που αφορούν στην πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αξιολόγησε προσφάτως την Γερμάνια. Και σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών, η Γερμανία διαθέτει ικανοποιητικό πλαίσιο και μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Διαβάζοντας τη σχετική έκθεση πληροφορηθήκαμε πως το 2017 η γερμανική κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία, ώστε να διευκολύνεται η δήμευση περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος. Προσοχή. Δεν μιλάμε για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, αλλά για δήμευσή. Δηλαδή οι καταθέσεις , τα ακίνητα και τα κινητά όσων ξεπλένουν χρήμα κατάσχονται και περνούν στο κράτος με εισαγγελική εντολή. Τι καθιστά δρακόντειο το γερμανικό πλαίσιο; Η κατάσχεση μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αλλά το μέτρο αυτό ικανοποίησε την FATF, η οποία μέσα στην έκθεση της επαναλαμβάνει αρκετές φορές την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης. Άλλωστε και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Κατά μέσον όρο οι γερμανικές Αρχές δεσμεύουν και κατάσχουν σε ετήσια βάση 920 εκατ. ευρώ από ξέπλυμα χρήματος. Γιατί το αναφέρουμε; Διότι στην Ελλάδα όχι μόνον δεν ισχύει η δήμευση περιουσιακών στοιχείων για ξέπλυμα χρήματος χωρίς τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αλλά το εξής παράδοξο: εάν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί για ξέπλυμα χρήματος είναι παγωμένα για …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή