Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ήδη δεσμεύσει περίπου 280 δισ. ευρώ για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – Το ποσό είναι μάλλον αστείο μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται για τον φετινό χειμώνα
Για όσους δεν κατάλαβαν είναι κάτι το οποίο υπονόησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανείς πρωθυπουργός και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να βρίσκει για μεγάλο χρονικό διάστημα 2 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το ρεύμα. Αν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο είναι μάλλον αφελής… «Λυπάμαι, αλλά είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα. Τότε, μάλιστα, είχα μιλήσει προκαλώντας και κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, για το δυσκίνητο «υπερωκεάνιο» της Ευρώπης που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ιλαροτραγωδία που επιδεικνύει η Ε.Ε. στην εξεύρεση μιας σοβαρής λύσης γύρω από το ενεργειακό και το επισιτιστικό πρόβλημα που αναμένεται να χτυπήσει ανελέητα την Ευρώπη ετούτο το χειμώνα. «Προσοχή όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες. Συνεπώς, τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προϊδεάζοντάς μας για το τσουνάμι που έρχεται και ρίχνοντας τον πήχη των προσδοκιών για το πόσο οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν αναχώματα σε αυτή τη σφοδρή κρίση.
Μέτρα – ασπιρίνες
Είναι κοινός τόπος πολλών οικονομικών αναλυτών ότι η ενεργειακή κρίση θα πλήξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις πλούσιες χώρες και διατροφικά τις φτωχές, αυξάνοντας τις μεταναστευτικές ροές προς τις πλούσιες και ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες εναντίον του πληθωρισμού μοιάζουν με «ασπιρίνες» και δεν θα έχουν κανένα ανακουφιστ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή