Η μαστίχα είναι φάρμακο για την καταπολέμηση των τριγλυκεριδίων και του λίπους στο συκώτι

0
71

Ολοένα και περισσότερο δοκιμάζονται οι φαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας και οι ευεργετικές ιδιότητες του μοναδικού καρπού της Χίου.

Η μαστίχα χορηγείται ήδη εδώ και έξι μήνες με τη μορφή κάψουλας σε Έλληνες, Σέρβους και Ιταλούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με λίπος στο συκώτι και δεν είναι αλκοολικής αιτιολογίας.

Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ως επικεφαλής του προγράμματος «MAST4HEALTH», μετατρέπει τη μαστίχα Χίου σε κάψουλες, για να διαπιστωθεί η δράση της σε ασθενείς, δίνοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.ypaithros.gr.

Ο Δρ. Γιώργος Δεδούσης, καθηγητής βιολογίας ανθρώπου και επικεφαλής του προγράμματος, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα περιέχει τα συστατικά της μαστίχας και να ελεγχθεί η πιθανή πρωταρχική δράση σε ασθενείς που έχουν λίπος στο συκώτι και δεν είναι αλκοολικής αιτιολογίας. Η διατροφική παρέμβαση με κάψουλες μαστίχας πραγματοποιείται, ήδη, εδώ και έξι μήνες σε Έλληνες, Σέρβους και Ιταλούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά».

Επιλογή της μαστίχας

Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου προϊόντος, ο Δρ. Δεδούσης μας αναφέρει πως έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ποντίκια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη δράση των συστατικών της μαστίχας στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, μαζί με τη δική του ομάδα είχαν πραγματοποιήσει μια μικρή κλινική μελέτη σε ασθενείς με νόσο του εντέρου, δηλαδή νόσο του Κρόουν, η οποία έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα από μία παρόμοια χορήγηση μαστίχας. Οι παραπάνω έρευνες ήταν η αιτία για την επιτυχή υποβολή του προγράμματος.

Μαστιχοπαραγωγοί

«Είναι σημαντικό για ένα ελληνικό προϊόν, όπως η μαστίχα, να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του προγράμματος, γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία γι αυτήν τη νόσο που είναι πολύ συχνή, καθώς το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών έχει λίπος στο συκώτι περισσότερο από το κανονικό», τονίζει ο Δρ. Δεδούσης, προσθέτοντας πως «είναι μία νόσος που συνδέεται με την παχυσαρκία και ως λαός είμαστε αρκετά παχύσαρκοι».

Ο τελικός στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον Δρ. Δεδούση, είναι να μπει στη φαρέτρα των κλινικών γιατρών άλλο ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι ελληνικό και να δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν. «Οι μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να αυξήσουν την τιμή του προϊόντος και πλέον να μην πωλείται όπως πωλείται, αλλά να έχει μία φαρμακολογική δράση». Εκτός, όμως, από την Ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή του θα διερευνήσουν τα συστατικά της μαστίχας με τη βιολογική δράση.

Ικανοποίηση από τους Μαστιχοπαραγωγούς

Μόνο αισιοδοξία και ικανοποίηση μπορεί να υπάρχουν στην ΕΜΧ από τα ερευνητικά αποτελέσματα για τη φαρμακευτική δράση της μαστίχας με τον πρόεδρο της ΕΜΧ κ. Γιώργο Τούμπο να δηλώνει: «στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, συνεχίζουμε τις προσπάθειες ανάδειξης των Φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας, επενδύουμε στρατηγικά στην Έρευνα, με σκοπό την ωφέλεια των Μαστιχοπαραγωγών, του Οργανισμού αλλά και του συνόλου της Χιακής Οικονομίας».