Η παρέμβαση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειου άγχους και κατάθλιψης κατά περισσότερο από 70%

0
83

Η παρέμβαση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειου άγχους και κατάθλιψης κατά περισσότερο από 70%

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δείχνουν ότι μια παρέμβαση για το άγχος που παρέχεται σε έγκυες γυναίκες που ζουν στο Πακιστάν μείωσε σημαντικά την πιθανότητα οι γυναίκες να αναπτύξουν μέτριο έως σοβαρό άγχος, κατάθλιψη ή και τα δύο έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Η μοναδική παρέμβαση χορηγήθηκε από μη εξειδικευμένους παρόχους που είχαν ισοδύναμο πτυχίο στην ψυχολογία – αλλά όχι κλινική εμπειρία. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ανάπτυξης προκλήσεων ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό σε γυναίκες που ζουν σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων.

«Σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων, μπορεί να είναι δύσκολο για τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα ψυχικής υγείας λόγω της παγκόσμιας έλλειψης εκπαιδευμένων ειδικών ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Joshua A. Gordon, M.D., Ph.D., Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας , μέρος του NIH. Και πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι μη ειδικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καλυφθεί αυτό το κενό, παρέχοντας φροντίδα σε περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου».

Οι έγκυες γυναίκες με συμπτώματα τουλάχιστον ήπιου άγχους ανατέθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε τη συνήθη φροντίδα εγκυμοσύνης είτε μια παρέμβαση βασισμένη στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) που ονομάζεται Happy Mother-Healthy Baby. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες (380 γυναίκες στην ομάδα CBT και 375 γυναίκες στην ομάδα φροντίδας ρουτίνας) για άγχος και κατάθλιψη έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 9% των γυναικών στην ομάδα παρέμβασης ανέπτυξαν μέτριο έως σοβαρό άγχος σε σύγκριση με το 27% των γυναικών στην ομάδα ρουτίνας φροντίδας. Επιπλέον, το 12% των γυναικών στην ομάδα παρέμβασης ανέπτυξαν κατάθλιψη σε σύγκριση με το 41% των γυναικών στην ομάδα ρουτίνας φροντίδας. «Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν βλάπτει μόνο τις μητέρες, αλλά συνδέεται επίσης με φτωχότερη σωματική ανάπτυξη και καθυστερημένη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά τους», είπε ο Δρ Σουρκάν.

Και τόνισε ο ίδιος: «Η σχέση μεταξύ της υγείας της μητέρας και του παιδιού υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της ανάπτυξης αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης του επιλόχειου άγχους και της κατάθλιψης». Η παρέμβαση Happy Mother-Healthy Baby δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας πληροφορίες από εγκύους σε νοσοκομείο στο Rawalpindi του Πακιστάν. Έγκυες γυναίκες συμμετείχαν σε έξι συνεδρίες παρέμβασης όπου έμαθαν να εντοπίζουν ανήσυχες σκέψεις και συμπεριφορές, όπως σκέψεις για πιθανή αποβολή, και να εξασκούνται στην αντικατάστασή τους με χρήσιμες σκέψεις και συμπεριφορές.

Οι πρώτες πέντε συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές έως τα μέσα της εγκυμοσύνης και η έκτη συνεδρία έγινε στο τρίτο τρίμηνο. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι έως και το 30% των γυναικών στον Παγκόσμιο Νότο, που περιλαμβάνει τη Νότια Αμερική, την Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ασίας, αναφέρουν ότι βιώνουν άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προβλέπει την ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης μετά τη γέννηση, καθιστώντας την προγεννητική περίοδο πρωταρχικό στόχο παρέμβασης.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για τις γυναίκες που ζουν σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευμένη κλινική φροντίδα. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν ότι μια παρέμβαση, όπως το Happy Mother-Healthy Baby θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης και άγχους σε περιβάλλοντα όπου η εξειδικευμένη κλινική φροντίδα μπορεί να είναι δύσκολη.

«Στο μέλλον, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα μέσω έρευνας εφαρμογής. Αφού εντοπίσουμε μια παρέμβαση που λειτουργεί, το επόμενο βήμα είναι να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την παροχή αποτελεσματικής θεραπείας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ επιστήμης και πρακτικής», είπε ο Δρ Σουρκάν.









The post Η παρέμβαση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειου άγχους και κατάθλιψης κατά περισσότερο από 70% appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή