Η Σερβία αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ: «Ναι» σε διχοτόμηση του Κοσόβου – Έρχονται αλλαγές συνόρων

0
77

Έρχονται αλλαγές συνόρων με γοργούς ρυθμούς καθώς η Σερβία αποδέχτηκε ανοικτά την πρόταση των ΗΠΑ για διχοτόμηση του Κοσόβου. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, δήλωσε ότι επιθυμεί την διχοτόμηση του Κοσόβου, γεγονός που καθορίζει τις επικείμενες εξελίξεις. Σε αυξημένη πολεμική ετοιμότητα παραμένουν οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις τελώντας διαρκείς ασκήσεις.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι προτιμά τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με τις εθνοτικές γραμμές, μια πρόταση που κινδυνεύει να ξανανοίξει τις πληγές που δημιουργούνται στα Βαλκάνια στις πιο αιματηρές συγκρούσεις της Ευρώπης του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του έχουν επιδείξει την ιδέα του Βελιγραδίου να αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών στο Κόσοβο με τους πληθυσμούς που στην πλειοψηφία τους είναι Σέρβοι, καθώς προσπαθούν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους, ώστε να συμβαδίζουν με την πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοσσυφοπέδιο, ένα κράτος, περίπου 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, που στην πλειοψηφία του αποτελείται από Αλβανούς, δήλωσε ανεξαρτησία το 2008, μια δεκαετία μετά από έναν πόλεμο με σερβικές δυνάμεις που έληξε με μια εκστρατεία βομβιστικής επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999.

«Επιδοκιμάζω τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου – αυτή είναι η πολιτική μου», δήλωσε ο Βούτσιτς, όπως δήλωσε την Πέμπτη στην περιφερειακή τηλεόραση Ν1. «Το να έχουμε μια επικράτεια που κανείς δεν ξέρει πώς να χειριστεί ή τι ανήκει σε ποιον, είναι πάντα μια πηγή δυνητικών συγκρούσεων».

Ενώ ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες έχουν διερευνήσει την πρόταση διαίρεσης, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ανασύνταξη των συνόρων στα Βαλκάνια θα δημιουργούσε κίνδυνο για τη σταθερότητα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη βίαιη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, προκαλεί ένταση μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, καθώς η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι πιέζουν στην πρώην σφαίρα επιρροής της.

Περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θεωρείται η πατρίδα τους και φιλοξενεί πολλά ιστορικά σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως παρεκκλήσια και μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην Σερβία ζουν περίπου 70.000 Αλβανοί.

Ακρωτηρίασαν την Ελλάδα στα σχέδια τους…

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η Ελλάδα από την κυοφορούμενη συμφωνία ΗΠΑ-Σερβίας για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Η Αμερικανική διπλωματία πέταξε το τυράκι στους Σέρβους προκειμένου να τους εντάξει σε ΕΕ/ΝΑΤΟ και να κλείσει οριστικά το κενό ρωσικής επιρροής στην περιοχή:

Διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου στη βάση ένα έθνος, ένα κράτος και de facto Αλβανική επαρχία που κάποια στιγμή θα ενωθεί με τα Τίρανα.

Και κάπως έτσι οι ΗΠΑ έθεσαν θέμα αναδιάρθρωσης των συνόρων στα Βαλκάνια εκθέτοντας την Ελλάδα σε μελλοντικό θανάσιμο κίνδυνο σε Θράκη δημιουργώντας τετελεσμένα ακόμη και για την Κύπρο!

Οι ΗΠΑ δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Ένα κράτος, το Κόσοβο, που αποτελείται μόνο από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία και απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων. Δεν γνωρίζουμε πλέον αν τους συμφέρει να ψηφίσουν «ΝΑΙ” στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ποιος Αλβανός δεν θα ήθελε ένωση με Αλβανία-Κόσοβο;

Ουσιαστικά οι Αλβανοί πιέζουν για να πάρουν το Πρέσεβο από την Σερβία που έχει κατεξοχήν αλβανικό πληθυσμό. Θα παραδώσει η Σερβία εθνικό έδαφος;

Σε περίπτωση που αποτύχει δηλαδή η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, δημιουργούν μια δεύτερη ζώνη άμυνας βάζοντας μπροστά τη Μεγάλη Αλβανία ως ανάχωμα στην Ρωσική επέλαση στην περιοχή.

Κίνδυνος επέκτασης στα υπόλοιπα Βαλκάνια

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί να ενταχθεί στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, κάτι που ελπίζει η Σερβία να κάνει την επόμενη δεκαετία, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία με το Κόσοβο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη χώρα των 7 εκατομμυρίων, η οποία, με τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ τη γειτονική της χώρα. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι ζήτησε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με μεσολάβηση της ΕΕ με αναγνώριση που θα επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Οποιαδήποτε διχοτόμηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες από τα Σκόπια ως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τις χώρες που έχουν βιώσει επίμονες αναταραχές μεταξύ των εθνικά μικτών πληθυσμών τους κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν τους πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ο πρόεδρος της εθνοσέρβικης πλευράς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την ανεξαρτησία του από τους βόσνιους-μουσουλμάνους και τους Κροάτες εταίρους, αν το Κοσσυφοπέδιο λάβει αναγνώριση και έδρα στα Ηνωμένα Έθνη.