Χρήστος Γιαννούλης
01/10/2022 06:50
Ήταν 1 Οκτωβρίου 1994 όταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτούργησε ένας συνδρομητικός τηλεοπτικός σταθμός. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το «Filmnet». Οι περισσότεροι το φέρνουν στο μυαλό τους ενθυμούμενοι ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα ο σταθμός απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Για αρκετά χρόνια η Α’ Εθνική, και στη συνέχεια η Super League, ήταν σταθερά ένα «προϊόν» που απολάμβανε κανείς από τις συχνότητες της συγκεκριμένης συνδρομητικής πλατφόρμας.
Από τότε, ωστόσο, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, πολλά εκατομμύρια στα ταμεία τόσο των εταιριών συνδρομητικής τηλεόρασης όσο και σε όσους πουλούσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των προϊόντων τους στις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Η ιστορία της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα έφτασε αισίως τα 28 χρόνια και φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ετοιμάζεται για μια νέα «έκρηξη»…
Από το FILMNET στη Nova και την EON TV
Το FilmNet ξεκίνησε το 1994, αντικαθιστώντας την Ιδιωτική Τηλεόραση Αθηνών η οποία εξέπεμπε από το κανάλι 8 των VHF, στην Αττική, με την ονομασία ΙΤΑ 8 που λειτουργούσε από το 1989 μέχρι το 1994 και ανήκε στον επιχειρηματία Λεωνίδα Τούντα.[ασαφές][8] Το δεύτερο κανάλι ονομάστηκε FilmSat, αλλά το 2002 μετονομάστηκε σε FilmNet 2, ενώ υπήρξε και ένα τρίτο (FilmNet 3). Η Multichoice πώλησε τελικά την ελληνική θυγατρική της στη Forthnet τον Απρίλιο του 2008 αντικαθιστώντας τα ελληνικά κανάλια μετά από δύο μήνες (την 1η Ιουνίου) στα σημερινά Novacinema τα οποία με τα χρόνια, έγιναν αποκλειστικά συνδρομητικά, ενώ εντάχθηκαν και άλλα διεθνή κανάλια (όπως το SuperSport, τα οποία έγιναν την ίδια χρονιά, Novasports), και μετατράπηκε στην γνωστή σήμερα, σε όλους, NOVA, υπό την ομπρέλα της Ολλανδικής United Group.
Στις 15 Οκτωβρίου 2021, η NOVA ανακοίνωσε την κατάργηση των παλαιών υπηρεσιών και της εμπορικής τους διάθεσης εντός του διμήνου (μέχρι 15 Δεκεμβρίου). Επίσης, η εταιρεία για ανταγωνιστικούς λόγους, σταμάτησε οριστικά την συνεργασία της, με την Vodafone Greece, η οποία παρείχε και αυτή τα κανάλια Novasports (όπως και η WIND), πράττοντας πριν από μερικά χρόνια, συμφωνία για τη μετάδοση των καναλιών, για την ομότιτλη της, Vodafone TV. Αντίστοιχα, η NOVA, μετά την πλήρη συγχώνευση της με την WIND, σταδιακά θα κλείσει πανελλαδικά τα καταστήματα της, ενώ πιθανότατα, κάποια από αυτά, να μετατραπούν σταδιακά, ανακαινισμένα σε Nova.
Στις 10 Ιανουαρίου 2022 διάφορες ιστοσελίδες ανέφεραν πως η εταιρεία WIND θα αλλάξει ξανά όνομα, μετ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή