Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα 2 πιο πιθανά σενάρια…

0
45

H αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει ξεκινήσει και όπως καταλαβαίνετε στο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός.

Η γάτα μου περιγράφει συνεχείς συσκέψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η λίστα με τις αναμενόμενες εξαγγελίες για τα οικονομικά ενώ, όπως φαίνεται, θα μάθουμε και τελικά τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο.
Σύμφωνα με τη γάτα η οποία εκεί που έκανε τις βόλτες της έπεσε πάνω και σε ένα προσχέδιο ομιλίας του Πρωθυπουργού δεν υπάρχει αναφορά σε αλλαγή στον εκλογικό νόμο κάτι που σημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί όταν ερωτηθεί σχετικά από τους συναδέλφους δημοσιογράφους την Κυριακή το πρωί στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Υποθέτω πως κάποιος θα τον ρωτήσει τι σκοπεύει να κάνει καθώς φαίνεται πως τη γάτα τη διαβάζουν με μεγάλη προσοχή τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα και υπερασπίζονται την ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να υπάρχει μια σταθερή διακυβέρνηση στις δύσκολες μέρες που έρχονται.
Από τη στιγμή που η γάτα επιμένει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου την έβαλα να ψάξει να δει τα σενάρια τα οποία επεξεργάζεται ο Πρωθυπουργός. Τι έχουμε λοιπόν;

Πρώτο σενάριο η επαναφορά του Νόμου Παυλόπουλου με το πρώτο κόμμα να παίρνει ένα μπόνους 50 εδρών ανεξάρτητα του ποσοστού του. Με αυτό τον εκλογικό νόμο έχουν γίνει και αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις και είναι και ο νόμος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να αλλάξει πριν κερδίσει τις εκλογές, τον άλλαξε όμως μετά για ευνόητους λόγους. Το σενάριο αυτό νομίζω πως θα μπορεί να σταθεί και πιο εύκολα επικοινωνιακά καθώς η κυβέρνηση θα σταθεί στο αφήγημα της ανάγκης να υπάρξει σταθερότητα και στο κάτω κάτω “ και εσείς κύριε Τσίπρα έτσι κερδίσατε τις εκλογές”.
Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με τη σύνδεση της διαφοράς με το μπόνους. Αν δηλαδή το πρώτο κόμμα έχει 5 μονάδες διαφορά από το δεύτερο θα παίρνει και 5 έδρες παραπάνω μπόνους. Για παράδειγμα αν πάρει ένα 35% και η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι στις 7 μονάδες τότε το μπόνους θα φτάσει στις 47 ενώ αν το πρώτο κόμμα φτάσει στο 37% με 8 μονάδες διαφορά τότε το μπόνους θα είναι 52 έδρες και πάει λέγοντας.
Στο Μ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή