Η τραγωδία στο Αιγαίο και οι τουρκικοί σχεδιασμοί

0
62
ÃÉÏÑÔÇ ÐÏËÅÌÉÊÇÓ ÁÅÑÏÐÏÑÉÁÓ ÓÔÇÍ ÔÁÍÁÃÑÁ ÖÙÔÏ ÌÉÑÁÆ 2000

Από το τραγικό συμβάν στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για την Ελλάδα, αλλά και τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι η «ελεγχόμενη ένταση» στο Αιγαίο θα συνεχιστεί. Άλλωστε σε λίγες μέρες ξεκινά η μεγάλη προγραμματισμένη τουρκική άσκηση EFES όπου 85 πλοία θα βγουν στο Αιγαίο. Γι’ αυτό και από το Μαξίμου και το Πεντάγωνο συνιστούν «ψυχραιμία και επαγγελματισμό».

Η εκτίμηση των στρατιωτικών αναλυτών της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει μία γενικευμένη σύρραξη ή μία στρατιωτική εμπλοκή στο Αιγαίο. Γι’ αυτό και η Τουρκία έσπευσε να ξεκαθαρίσει λίγη ώρα μετά την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους ότι δεν έχει εμπλοκή και δεν πετούσε στην περιοχή, ενώ και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα. Έμπειροι στρατιωτικοί εκτιμητές θεωρούν ότι στόχος της Άγκυρας είναι ένα «θερμό επεισόδιο» (όχι πολεμικό), ει δυνατόν με ευθύνη της Ελλάδας, που θα οδηγήσει την χώρα μας σε διαπραγμάτευση με απώτερο στόχο την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Η ελληνική αντίδραση

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία αποτελεί μία διαρκή αναθεωρητική δύναμη στο Αιγαίο και στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική και προσθέτει προβλήματα διαβλέποντας ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας και διχασμός στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και σε ένα επίπεδο στην κοινωνία.

Τούτων δοθέντων η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες

α) επιδιώκει κάθε συμβάν να αντιμετωπίζεται αυτοτελώς. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ενεργοί στρατιωτικοί δίαυλοι που ενεργοποιούνται και ξεκαθαρίζουν τα πραγματικά περιστατικά – κάτι που έγινε στα προ ημερών επεισόδια.

β) το Μαξίμου επιλέγει προσεκτικές διατυπώσεις μετά από τουρκικές προκλήσεις. Η μόνη εξαίρεση ήταν η ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι σουλτάνος για να δώσει εντολές στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία απάντηση ήλθε μετά από τον πρωτοφανή ισχυρισμό Ερντογάν ότι του είχαν υποσχεθεί την παράδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά περιπλέκει αφενός η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που λειτούργησε ως θρυαλλίδα στις διμερείς σχέσεις και αφετέρου η μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης που έχουν πλέον οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

Είναι προφανές ότι στο Αιγαίο η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλο και πιο συχνά καλούνται να διαχειριστούν περιστάσεις περισσότερο σύνθετες και επιχειρησιακά πιο πολύπλοκες. Υπάρχει ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των επεισοδίων και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εντός δευτερολέπτων (π.χ. πτήση ελικοπτέρου στη Ρω, εμβολισμός λιμενικού σκάφους στα Ίμια) και με ενεργοποιημένους τους κανόνες εμπλοκής.