Ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, μίλησε για τις ηλεκτρονικές απάτες – Τι πρέπει να προσέχουμε στις συναλλαγές μας και πώς θα προστατευτούμε από απάτες
Σε Λερναία Ύδρα, της οποίας η εξόντωση είναι αδύνατη, παραπέμπουν οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές απάτες που εκτιμάται ότι προκαλούν κάθε χρόνο απώλειες πολλών εκατοντάδων ευρώ.
Οι επιτήδειοι εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης, αλλά πάντοτε χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κοινωνικής μηχανικής για να χειραγωγήσουν ανυποψίαστους πολίτες και να αποσπάσουν πολύτιμες πληροφορίες, όπως τραπεζικούς κωδικούς. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 4.018 υποθέσεις
Ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του Open αναφέρθηκε στις τρεις πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές απάτες ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε τι πρέπει να προσέχουμε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και πώς θα προστατευτούμε από απάτες.
Οι τρεις πιο συνηθισμένες απάτες είναι:
Email από τράπεζα
Οι αγγελίες διαδικτύου για αγορά αντικειμένου
Οι επενδυτικές απάτες
Μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Παπακώστας αναφέρθηκε στους τρόπους προστασίας των διαδικτυακών απατών:
Δεν αποκαλύπτουμε τους προσωπικούς μας κωδικούς μέσω email η τηλεφώνου
Προσοχή στα μηνύματα που λαμβάνουμε (σύνταξη, λάθη)
Προσοχή σε αγγελίες
Προσοχή σε περίπτωση που πρέπει να πάρουμε χρήματα ή να δώσουμε
«Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση 21,7 στο κυβερνοέγκλημα. Τα ποσοστά που καταγράφονται φέτος είναι τα διπλάσια. Η αυξητική τάση αυτή σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτο οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών αλλά και συσκευών ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση», ανέφερε ο κ. Παπακώστας στο Open.
«Στόχος είναι να αλλιεύσουν τους κωδικούς πρόσβασης, τα στοιχεία και να αρπάξουν χρηματικό ποσό», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον τρόπο που «χτυπούν» οι δράστες είπε: «Τελευταία καλούν στο αυτοματοποιημένο μήνυμα στην αγγλική γλώσσα το οποίο αναφέρει ότι σε αναζητούν οι ξένες Αρχές. Στους ηλικιωμένους παίρνουν τους κωδικούς με χειραγώγηση».