ΗΠΑ: Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας συναντήθηκε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

0
83

ΗΠΑ: Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας-Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν για τη Ρωσία και τη διεύρυνση της συνεργασίας στην Αφρική

Το άνοιγμα νέων οδών συνεργασίας στην Αφρική μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πατριάρχης Θεόδωρος με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο το μεσημέρι της Τρίτης, 11 Οκτωβρίου.
Για σχεδόν μισή ώρα οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το πλούσιο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, με τον κ. Μπάιντεν να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεχιζόμενη παραβίαση της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από την Εκκλησία της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται, ότι η εισπήδηση του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική έγινε ως αντίποινα για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας από τον πατριάρχη Θεόδωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πατριαρχική αποστολή παρέδωσε λίστα με ονόματα ιερέων, οι οποίοι σε συνεργασία με τις τοπικές ρωσικές πρεσβείες στην Αφρική χρηματοδοτούν και δωροδοκούν Αφρικανούς προκειμένου να εγκαταλείψουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και να μπουν στην παράνομη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και ονόματα Αμερικανών πολιτών.
Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι η δράση τους σε συνεργασία με τη Ρωσία αφορά όχι μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία που έχουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η Ορθόδοξη Εκκλησία με τις αμερικανικές πολιτικές και πολιτειακές Αρχές. Επίσης, έγινε το πρώτο βήμα προκειμένου να ανοίξει η πόρτα για μία στενότερη συνεργασία μεταξύ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλη την Αφρική.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, Στιβ Ρισσέτι (Steve Ricchetti), καθώς και αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οι οποίοι χειρίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την Αφρική, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, η πατριαρχική αποστολή απαρτιζόταν από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, Άλεξ Καρλούτσο, τους μητροπολίτες Γουινέας, Γεώργιο, και Μέμφιδος, Νικόδημο, και τον πατέρα Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο.

Ο πατρ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή