Ήταν πάντα το ίδιο γρήγορο το φως;

0
73

Ο Αϊνστάιν περισσότερο από 100 χρόνια πριν παρουσίασε τη θεωρία της σχετικότητας βάσει της οποίας η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή (περίπου 1δισ. χλμ/ώρα) και άλλαξε τον κόσμο της φυσικής. Έκτοτε έγιναν χιλιάδες επιστημονικά πειράματα που επιβεβαίωσαν την θεωρία του, ενώ τις λίγες φορές που επιστήμονες παρουσίασαν ευρήματα που δεν συμφωνούσαν με την ιδέα του Αϊνστάιν τελικά αποδείχτηκε ότι τα στοιχεία ήταν λανθασμένα.

Ένα από τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν οι φυσικοί που ψάχνουν τις καταβολές του σύμπαντος έχει να κάνει με την ομοιογένεια του. Γιατί υπάρχει περίπου η ίδια κοσμική ύλη σε κάθε πλευρά του ορίζοντα και αν κοιτάξουμε; Γιατί δεν υπάρχουν θερμότερες και ψυχρότερες ζώνες; Κάποιοι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο γνωστός σε όλους Στίβεν Χόκινς, έχουν προτείνει την θεωρία του «πληθωριστικού σύμπαντος», σύμφωνα με την οποία στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος υπήρξε μια εκθετική διαστολή. Η θεωρία αυτή διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1981 πάλι στο ίδιο περιοδικό και γέννησε μια ολόκληρη θεωρητική σχολή στην φυσική.

Η θεωρία του πληθωριστικού σύμπαντος λύνει και τα δύο προβλήματα της θεωρίας της μεγάλης έκρηξης. Το πρώτο έχει να κάνει με την ομοιογένεια και το δεύτερο με το «επίπεδο σύμπαν», αφού στις αποστάσεις μεγάλης κλίμακας ο χωροχρόνος έχει ελάχιστη ή και καθόλου καμπυλότητα.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη επιστημονική δημοσίευση για το πληθωριστικό σύμπαν οι João Magueijo και Niayesh Afshordi πρότειναν μια λύση που θα μπορούσε να εξηγήσει το πως το σύμπαν διαστάλθηκε εκθετικά με το χρόνο, υποστηρίζοντας ότι μπορεί η ταχύτητα του φωτός να θεωρείται τώρα σταθερή αλλά στις πρώτες στιγμές της γένεσης, όταν το σύμπαν είχε θερμοκρασία τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων βαθμούς κελσίου το φως είχε ταχύτητα που έτεινε στο άπειρο.

Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα αυτό να αποδειχτεί αφού οι δύο επιστήμονες παρουσίασαν ένα πειραματικό μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει αν η θεωρία τους μπορεί να αποδειχτεί πραγματική. Αν η θεωρία τους ισχύει θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη της άπειρης ταχύτητας του φωτός στην αρχαία ακτινοβολία που άφησε το big bang, το επονομαζόμενο κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, που οι δορυφόροι μπορούν να παρατηρήσουν.

Η θεωρία του πληθωριστικού σύμπαντος και της ασταθούς ταχύτητας του φωτός είναι φυσικά ακόμα θεωρίες που δεν έχουν αποδειχτεί αλλά θεωρούνται από τις πιο απλές που εξηγούν το σύμπαν που βλέπουμε σήμερα. Ωστόσο ακόμα και το ίδιο το πειραματικό μοντέλο που παρουσιάστηκε αυτή τη Δευτέρα αντιμετωπίζεται με κάποια σχετική επιφύλαξη. Ο Ντέιβιντ Μάρς, επικεφαλής της Θεωρητικής Κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σημείωσε ότι «μένει να δούμε πόσο ακριβείς θα είναι αυτές οι προβλέψεις, αφού πρώτα αντιμετωπίσουμε όλα τα θεωρητικά ζητήματα».

Δηλαδή με άλλα λόγια θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να μάθουμε αν το φως κάποτε έτρεχε πιο γρήγορα και μετά… κουράστηκε.