Το «τσουνάμι» ανατιμήσεων αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την τιμή της μπύρας
Μεγάλες δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων έχουν παρατηρηθεί και την εγχώρια αγορά μπύρας η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη, με το τελικό προϊόν να καταλήγει από τον παραγωγό στο ράφι του καταναλωτή κατά 50% ακριβότερο και με τις τιμές να παρουσιάζουν συνεχώς ανοδικές τάσεις.
«Η φετινή χρονιά έχει πάει πολύ καλά και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εκτιμούμε ότι η φετινή παραγωγή θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 αγγίζοντας τα 4 εκατ. εκατόλιτρα», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών και συνιδιοκτήτης της μικροζυθοποιίας Septem, Σοφοκλής Παναγιώτου. Σύμφωνα δε με στοιχεία της Nielsen, οι μπύρες συγκαταλέγονται στις κατηγορίες προϊόντων που το καλοκαίρι κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε αξία πωλήσεων της τάξεως του 5,6% το καλοκαίρι.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παναγιώτου δεν κρύβει την ανησυχία του για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και προβλέπει νέο γύρο ανατιμήσεων.
«Πέρυσι, η βύνη, που είναι η βασική μας πρώτη ύλη, κόστιζε 450-500 ευρώ ο τόνος και φέτος την αγοράζουμε έναντι 750 ευρώ, χωρίς σε αυτήν την τιμή να περιλαμβάνονται τα μεταφορικά. Επιπλέον, το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί, καθώς οι εργασίες των ζυθοποιείων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και το φυσικό αέριο συνδέεται άμεσα με τις πρώτες ύλες μας», εξηγεί ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τις φιάλες, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 60% και μέσα στον μήνα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Ενδεικτικά, μια γυάλινη φιάλη, που πριν από τον πόλεμο κόστιζε 0,19 ευρώ, πλέον πωλείται έναντι 0,40 ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτική αύξησ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή