Ομάδα Ελλήνων ερευνητών ιατρών μελέτησε τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας της τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας και δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματά της στο έγκυρο Ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό Μαιευτικής & Γυναικολογίας “EJOG”
Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι μία από τις συχνότερες κακοήθειες στις γυναίκες. Η θεραπεία είναι συνήθως επιτυχής και αποτελεσματική, με την προϋπόθεση της έγκαιρη διάγνωσης της νόσου.
Η κύρια διαγνωστική πρόκληση σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου είναι ότι συχνά ο καρκίνος προσομοιάζει κλινικά με άλλες, καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, όπως πχ πολύποδες, απλή υπερπλασία, ινομυώματα κλπ.
Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανάγκη εύρεσης μίας απλής και μη επεμβατικής διαγνωστικής μεθόδου η οποία ταυτόχρονα να προσφέρει τη βέλτιστη δυνατή διαγνωστική αξιοπιστία.
Νέα δεδομένα στους παραπάνω προβληματισμούς και πολύτιμη συνεισφορά στην έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου δημιουργεί η τεχνολογία της τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας, που αναδεικνύεται ως το πλέον σύγχρονο διαγνωστικό μέσο.
Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη διαγνωστική εξέλιξη, η οποία συνεχώς εκσυγχρονίζεται, ώστε σύντομα να αποτελέσει τον «χρυσό κανόνα» στην καθημερινή κλινική πράξη.
Την αισιόδοξη αυτή προοπτική ανέδειξε πρόσφατη μελέτη ομάδας Ελλήνων ιατρών με πρωτεύοντες ερευνητές τους Dr. Ηλία Τσάκο MD, FRCOG, Dr. Απόστολο Ζιώγα MD PhD και Dr Εμμανουήλ Ξυδιά MD, οι οποίοι συνέκριναν τnν 3D υπερηχογραφία και την εξέταση με ντόπλερ με την δισδιάστατη (2D) υπερηχογραφία, που αποτελεί τη μέχρι σήμερα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή