Kίνα: Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονοϊού – Γέμισαν τα κρεματόρια

0
87

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα προκαλεί συναγερμό και θέτει σε αμφιβολία το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια στη Χώρα του «Κόκκινου Δράκου» γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ εντείνεται η ανυσυχία για νέες μεταλλάξεις.

Η Κίνα δίνει μάχη με μία δραματική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που οι αρχές λένε ότι είναι πλέον αδύνατο να εντοπιστούν και να καταγραφούν, με φόντο το πρόσφατο «άνοιγμα» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι μολύνσεις εκτινάσσονται στα ύψη, τα νοσοκομεία γεμίζουν ασφυκτικά, τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν, ενώ τα κρεματόρια σε όλη τη χώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια εισροή σορών, μετά την ξαφνική απόφασης της κυβέρνησης να άρει τα αυστηρά μέτρα καραντίνας και τα υποχρεωτικά μαζικά τεστ.
Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τι η επιδημία στην Κίνα προκαλεί ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της αυξημένης πιθανότητας περαιτέρω μεταλλάξεων και του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας, ενώ ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λένε οτι η κατάσταση στον «Κόκκινο Δράκο» δεν αποκλείεται να αλλάξει την παγκόσμια εικόνα της πανδημίας που τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται βελτιωμένη αισθητά.

Ουρές στα κρεματόρια της Κίνας
Από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά της χώρας, οι εργαζόμενοι στα κρεματόρια είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των θανάτων που δεν καταγράφεται επίσημα. Στο Τσονγκντινγκ, μια πόλη 30 εκατομμυρίων κατοίκων όπου οι αρχές αυτή την εβδομάδα προέτρεψαν τους πολίτες με ήπια συμπτώματα κορονοϊού να πηγαίνουν στη δουλειά, ένας εργαζόμενος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στο κρεματόριο είχε εξαντληθεί ο χώρος για τα πτώματα.

«Ο αριθμός των σορών που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες είναι πολλαπλάσιος από ό,τι στο παρελθόν», είπε ένας υπάλληλος που δεν έδωσε το όνομά του. «Είμαστε πολύ απασχολημένοι, δεν υπάρχει πλέον χώρος ψύξης για πτώματα», πρόσθεσε. «Δεν είμαστε σίγουροι αν σχετίζεται με την Covid-19, πρέπει να ρωτήσετε τους υπευθύνους». Στη νότια μεγαλούπολη Γκουανγκζού, ένας υπάλληλος σε κρεματόριο είπε ότι αποτεφρώνονται περισσότερα από 30 πτώματα την ημέρα.

«Είναι τρεις ή τέσσερις φορές πιο απασχολημένο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αποτεφρώνουμε πάνω από 40 πτώματα την ημέρα, ενώ πριν ήταν μόνο μια ντουζίνα περίπου», είπε ένας υπάλληλος.«Η κατάσταση σε ολόκληρη την Γκουανγκζού είναι έτσι», πρόσθεσαν, τονίζοντας ότι είναι «δύσκολο να πει κανείς» εάν η αύξηση των σορών συνδέεται με τον κορονοϊό.
Στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ ένα μέλος του προσωπικού σε μια επιχείρηση υπηρεσιών κηδειών είπε ότι τα σώματα των νεκρών μένουν άταφα έως και πέντε ημέρες επειδή τα κρεματόρια είναι «απολύτως γεμάτα». Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αν η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στον Covid, είπε: «Τι πιστεύετε; Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια κατάσταση».
«Φόβος μετάλλαξης»

Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, οι τοπικές αρχές ανέφεραν την Τρίτη μόλις πέντε θανάτους από κορονοϊό από δύο την προηγούμενη ημέρα. Έξω από το κρεματόριο Dongjiao της πόλης ωστόσο, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν περισσότερα από δώδεκα οχήματα να περιμένουν να εισέλθουν, τα περισσότερα από αυτά νεκροφόρες.
Οι καθυστερήσεις ήταν εμφανείς, με έναν οδηγό στο μπροστινό μέρος της ουράς να λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν ήδη αρκετές ώρες σε αναμονή. Το τέλος των υποχρεωτικών τεστ έχει καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Κίνα, με τις αρχές την περασμένη εβδομάδα να παραδέχονται ότι είναι πλέον «αδύνατο» να υπολογιστεί πόσοι έχουν αρρωστήσει.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Πεκίνου δήλωσαν την Τρίτη ότι μόνο όσοι είχαν πεθάνει άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από τον ιό θα καταμετρώνται στα στατιστικά στοιχεία θανάτου από Covid-19. «Προς το παρόν, αφού μολυνθούν με την παραλλαγή Όμικρον η κύρια αιτία θανάτου παραμένουν οι υποκείμενες ασθένειες», δήλωσε ο Wang Guiqiang από το Πανεπιστημιακό Πρώτο Νοσοκομείο του Πεκίνου σε συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC).
«Οι ηλικιωμένοι έχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός πεθαίνει απευθείας από αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από μόλυνση με κορονοϊό», πρόσθεσε, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. «Δεν αποφεύγουμε τους κινδύνους. Ταυτόχρονα πρέπει να τους αξιολογήσουμε με επιστημονικό τρόπο» πρόσθεσε.
Καμπανάκι κινδύνου απο ΠΟΥ
Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε το παγκόσμιο τέλος της έκτακτης ανάγκης για την πανδημία Covid-19, λόγω του δυνητικά καταστροφικού κύματος που απειλεί στην Κίνα, προειδοποιούν αρκετοί κορυφαίοι επιστήμονες και σύμβουλοι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή