Σύμφωνα με την BfV, κινεζικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν το κοινωνικό δίκτυο για να προσεγγίσουν τουλάχιστον 10.000 Γερμανούς πολίτες, πιθανότατα για να τους στρατολογήσουν ως πληροφοριοδότες. Μάλιστα, ως πειστήρια, δημοσίευσε μία σειρά από ψευτικά προφίλ, τα οποία σύμφωνα με την ίδια έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό.
Ο επικεφαλής της BfV Hans-Georg Maassen σημείωσε πως οι λογαριασμοί αυτοί αποδεικνύουν τις προσπάθειες της Κίνας να υπονομεύσει τις ανώτερες βαθμίδες της πολιτικής ιεραρχίας στη Γερμανία. “Πρόκειται για μία μαζική απόπειρα εμφιλοχώρησης σε συγκεκριμένα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες”, επισήμανε.
Η Κίνα έχει απορρίψει παρόμοιες κατηγορίες στο παρελθόν, ενώ προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί για τις νέες γερμανικές αιτιάσεις.
Η BfV πάντως δημοσίευσε οκτώ από τα πιο δραστήρια προφίλ που, σύμφωνα με την ίδια, χρησιμοποιήθηκαν για να προσεγγισθούν Γερμανοί χρήστες του LinkedIn. Οι εν λόγω λογαριασμοί υποτίθεται πως ανήκουν σε νεαρούς Κινέζους επαγγελματίες, οι οποίοι ωστόσο δεν υπάρχουν.