Κορονοϊός – ΟΗΕ: Η πανδημία δεν τέλειωσε

0
62
Covid 19
Pexels

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί πως η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει, ενώ η κατανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο συνεχίζει να είναι «σκανδαλωδώς άνιση».

Η ανακοίνωσή του εκδόθηκε για τη δεύτερη επέτειο από την εκδήλωση αυτής της παγκόσμιας μάστιγας.

εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 και πρόστιμο
Unsplash

«Ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων»

«Ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πάνω από 446 εκατομμύρια κρούσματα (του SARS-CoV-2) παγκοσμίως, πάνω από έξι εκατομμύρια επιβεβαιωμένους θανάτους (εξαιτίας της COVID-19) και αναρίθμητους άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας», συνόψισε ο κ. Γκουτέρες.

«Θα αποτελούσε πολύ σοβαρό σφάλμα να νομίσουμε ότι τέλειωσε»

Και αμέσως μετά ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προειδοποίησε: «Χάρη στα άνευ προηγουμένου μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων με εξαιρετική ταχύτητα, πολλές περιοχές του κόσμου κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως «θα αποτελούσε πολύ σοβαρό σφάλμα να νομίσουμε ότι τέλειωσε».

covid19
Unsplash

«Η κατανομή των εμβολίων παραμένει σκανδαλωδώς άνιση»

«Η κατανομή των εμβολίων παραμένει σκανδαλωδώς άνιση και ο κόσμος μάς δεν επιτρέπεται να χωριστεί σε δύο ταχύτητες ανάκαμψης» εξαιτίας της πανδημίας, έκρινε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γκουτέρες.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες «παράγουν 1,5 δισεκ. δόσεις των μήνα, αλλά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση», συνέχισε σε αγανακτισμένο τόνο ο επικεφαλής του ΟΗΕ.Covid-19

«Να μπει τέλος μια για πάντα σε αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας»

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για «αποτυχία» οφειλόμενη σε «πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις που δίνουν την προτεραιότητα στην υγεία των κατοίκων των πλουσίων χωρών σε σχέση με την υγεία των κατοίκων των φτωχών χωρών».

Πρόκειται, όπως επισήμανε ο γ. γ. του ΟΗΕ, για «συνταγή ώστε να υπάρξουν κι άλλες παραλλαγές, περισσότερα lockdowns, κι άλλη οδύνη και θυσία σε κάθε χώρα».

Τέλος, κάλεσε να μπει τέλος «μια για πάντα» σε αυτό το «θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας».