Κώστας Γαβρόγλου: Εχουμε το πιο καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα και θα το αλλάξουμε

0
86

«Έχουμε το πιο καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα το αλλάξουμε και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο».

«Επιθυμία μας είναι να αποδραματοποιήσουμε τις εξετάσεις και όλο το εκπαιδευτικό έργο να γίνεται μέσα στο σχολείο».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που του έθεσε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Αμυνταίου, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας του στον νομό Φλώρινας.

Σε ό,τι αφορά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της απόφασης που καθόριζε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αμυνταίου είπε: «Έχουμε μία δύσκολη απόφαση από το ΣτΕ, που αφορά την εκλογή των διευθυντών στα σχολεία, έχουμε μία απόφαση, που στην ουσία μας κόβει τα πόδια, όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα την αντιμετωπίσουμε με απόλυτο και δημοκρατικό τρόπο».

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της Παιδείας ο υπουργός επισήμανε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα εξετάσει το σύνολο των οικονομικών και των ανελαστικών δαπανών της εκπαίδευσης έως και τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. «Το κάνουμε αυτό προκειμένου να αποτυπώσουμε μία εικόνα για το τι συμβαίνει με τα οικονομικά στον χώρο της εκπαίδευσης και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δαπάνες που πραγματοποιούμε» για εκπαίδευση, είπε, ενώ για το εκπαιδευτικό προσωπικό εξήγησε: «Υπάρχει δυσκολία να προχωρήσουμε σε προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών στις σχολικές μονάδες, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων».

Σχετικά με τις ανάγκες συντήρησης των σχολικών μονάδων ο κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι κάποιοι δήμαρχοι έχουν αναλάβει το καθήκον της συντήρησης των σχολικών μονάδων, αλλά τις έχουν εγκαταλείψει. «Παρότι υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση, οι δήμαρχοι αδιαφορούν ως προς τη συντήρησή τους» είπε και διεμήνυσε: «Με τους δημάρχους που δεν αξιοποιούν εδώ και χρόνια τα κονδύλια θα είμαστε απίστευτα σκληροί».

Εξάλλου, κατά την ξενάγησή του στο Γυμνάσιο Αμυνταίου και την ενημέρωσή του από τη διεύθυνση για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που έχει αναπτύξει το σχολείο, και τις πανελλήνιες διακρίσεις που έχει πετύχει, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «αυτή είναι μία άλλη εικόνα της Ελλάδας, που δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της μιζέριας και της απαξίωσης, που συνήθως προβάλλεται γύρω από τον χώρο των δημόσιων σχολείων».

Ο υπουργός δώρισε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μία πολύτομη εκπαιδευτική εγκυκλοπαίδεια και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη δημόσια βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας, την οποία εγκαινίασε τον περασμένο Αύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Μέγας δωρητής της βιβλιοθήκης αυτής είναι ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος εκτός από 4.500 βιβλία δώρισε και σπάνια προσωπική συλλογή του, που περιλαμβάνει φωτογραφίες, ντοκουμέντα, πίνακες ζωγραφικής και παραδοσιακές φορεσιές. Ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύθηκε να δρομολογήσει τις διαδικασίες που αφορούν το νομικό καθεστώς τη βιβλιοθήκης και να μεριμνήσει για την ένταξή της στο δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών.

Ο υπουργός επισκέφθηκε και το ιστορικό κτίριο του σχολείου Ξινού Νερού, που χτίστηκε το 1902 και το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο μνημείο με απόφαση του τμήματος Νεωτέρων Μνημείων τον Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τμήματος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.