Κωτσιόπουλος: Τα επόμενα βήματα για την προώθηση της κλινικής έρευνας

0
78

Το πρώτο workshop για την κλινική έρευνα με τίτλο: «Re-imagining Clinical Trials in Greece» της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer. 

Εκπρόσωποι του ΕΟΦ, διοικητές νοσοκομείων, ερευνητές, γιατροί, νοσηλευτές, εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης (14/12/2022), στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, με στόχο είναι να δώσουν απαντήσεις στα γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά και στις στρεβλώσεις, που κρατούν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στις κλινικές μελέτες.
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος πρότεινε ως μια καινοτόμα προσέγγιση για να βρεθούν λύσεις το design thinking, δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργάζονται ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της κλινικής έρευνας. «Μέσα σε αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να δούμε πώς θα γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί, καλύτεροι από τα άλλα κράτη που ήδη έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στην προσέλκυση κλινικών μελετών» ανέφερε.

Ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις στρεβλώσεις και στα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, όπως: στη διαδικασία επιλογής των ασθενών και στην πρόσβαση των ασθενών στις κλινικές μελέτες, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο νομοθετικό πλαίσιο, στα κίνητρα για κλινική έρευνα που δεν είναι επαρκή άλλα και στη νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει κυρίως από το διοικητικό προσωπικο των νοσοκομείων, ώστε να μην υπάρχουν αχρείαστες καθυστερήσεις. Οι Διοικητές τον Νοσοκομείων πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.
Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια για τις κλινικές μελέτες όπως τα οικονομικά κίνητρα στα νοσοκομεία, το αναπτυξιακό clawback, η Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη Κλινικών Μελετών και της Βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα, δείκτες αξιολόγησης για τους διοικητές και οικονομικά κίνητρα για τα νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και ανέπτυξε το πλάνο ενεργειών για το αμέσως επόμενο στάδιο που είναι:

1. Η διαρκής ενημέρωση για τις κλινικές μελέτες. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη φαρμακοβιομηχανία για 2ο και 3ο workshop για την κλινική έρευνα.

2. Προτυποποίηση των διαδικασιών ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο κάθε νοσοκομείο να έχει διαφορετική διαδικασία.
3. Να οριστούν δέκα νοσοκομεία-πιλότοι που θα «τρέξουν» αυτές τις πιλοτικές διαδικασίες.
4. Δημιουργία Γραφείων Κλινικών ερευνών μέσα στα νοσοκομεία, από ομάδες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις κλινικές μελέτες.
5. Μητρώο Βιοϊατρικής Έρευνας. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα ελέγχονται όλες οι διαδικασίες ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει εικόνα: ποιοι καθυστερούν, πού καθυστερούν, γιατί καθυστερούν, εάν έχουν απορροφητικότητα.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, το τεχνικό δελτίο για την ψηφιακή πλατφόρμα έχει προετοιμαστεί από την Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας και το τεύχος δημοπράτησης έχει αναρτηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η δεύτερη ημέρα του workshop πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη (15/12/2022).
Διαβάστε επίσης:
Αντιγριπικό εμβόλιο: Θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς συνταγή
Πάνω από 30 γονιδιακές θεραπείες αναμένονται μέχρι το τέλος του 2023
Διαφάνεια και έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις ζητά ο ΣΦΕΕ


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή