Λέοναρντ Κοέν: 88 χρόνια από τη γέννηση του «Λεονάρδου» της Ύδρας

0
81

Ο Λέοναρντ Κοέν γεννήθηκε στον Καναδά στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934.

Ο τροβαδούρος Λέοναρντ Κοέν και παγκόσμιος λογοτέχνης της μουσικής, τη δεκαετία του ’60 έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ύδρα μαζί με τη Νορβηγίδα σύντροφό του, Μαριάνε Ίλεν, για την οποία έγραψε το γνωστό τραγούδι του «So Long, Marianne» μετά τον χωρισμό τους και της αφιέρωσε την ποιητική του συλλογή «Flowers to Hitler».
Ο Καναδός, ανακάλυψε το γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού, αναζητώντας ένα «καταφύγιο» από το βροχερό Λονδίνο. Μετά από μια σύντομη στάση στην Αθήνα, βρέθηκε στην Ύδρα, η οποία τον μάγεψε και έμελλε να γίνει σημαντικός σταθμός στη ζωή του.

Η αγάπη του για το νησί ήταν τόσο μεγάλη που στις 27 Σεπτεμβρίου του 1960, έξι ημέρες μετά τα 26α γενέθλιά του, αγόρασε ένα παραδοσιακό σπίτι, έναντι 1.500 δολαρίων, με χρήματα από κληρονομιά της γιαγιάς του. Το σπίτι αυτό αποτέλεσε το προσωπικό του ησυχαστήριο και όπως δήλωνε ο ίδιος, η αγορά του ήταν «η εξυπνότερη απόφαση που είχε πάρει ποτέ στη ζωή του».
Το σπίτι ήταν ένα παλιό ασβεστωμένο οίκημα με πέντε δωμάτια σε διαφορετικά επίπεδα, χωρίς ανέσεις και πολυτέλειες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Ωστόσο, μαγνήτισε τον Κοέν από την πρώτη στιγμή καθώς βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Χώρας, με θέα που κόβει την ανάσα. Τα αγαπημένα του σημεία σε αυτό ήταν η βεράντα με θέα στο βουνό και το δωμάτιο μουσικής που έφτιαξε στο τρίτο επίπεδο.

Η εξώπορτα του σπιτιού στην ΎδραAP

Ο ίδιος έχει περιγράψει το σπίτι του στην Ύδρα ως εξής: «Έχει μια τεράστια βεράντα με θέα στο βουνό και στα εκτυφλωτικά λευκά σπιτάκια του νησιού. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και δροσερά. Υποθέτω ότι είναι περίπου 200 ετών. Κάθε χρόνο θα φτιάχνω και από κάτι και σε μερικά χρόνια θα έχει μετατραπεί σε αρχοντικό! Ζω σε ένα λόφο και η ζωή συνεχίζεται εδώ, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως εκατοντάδες χρόνια τώρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορώ να ακούσω τις φωνές των μικροπωλητών και το βρίσκω πραγματικά μελωδικό. Ξυπνώ περίπου στις 7 το πρωί και δουλεύω περίπου μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί έχει περισσότερη δροσιά και είναι καλύτερα, αλλά μου αρέσει η ζέστη ούτως ή άλλως, ειδικά όταν η θάλασσα του Αιγαίου απέχει μόλις 10 λεπτά από την πόρτα μου».
Οι ντόπιοι καλοδέχτηκαν τον «ξένο» και πολύ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή