«Λευκός χρυσός» το γάλα – Εκτίναξη της τιμής του λόγω της αύξησης των ζωοτροφών

0
74

Αυτήν την περίοδο το αγελαδινό γάλα πωλείται από τον παραγωγό κατά 44,7% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι

Σε δυσθεώρητα ύψη -καταγράφοντας συνεχόμενη αύξηση- έχει φτάσει η τιμή στο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, λόγω της εκτίναξης του κόστους των ζωοτροφών.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση και πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να οδηγούν τα κοπάδια τους σε σφαγή, ενώ τα ζώα πολλές φορές υποσιτίζονται με αποτέλεσμα να αδειάζει η καρδάρα με το γάλα και το προϊόν να είναι πλέον δυσεύρετο

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» αυτήν την περίοδο το αγελαδινό γάλα πωλείται από τον παραγωγό κατά 44,7% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι (από 0,38 ευρώ στα 0,55 ευρώ το κιλό) και φτάνει στον καταναλωτή από 1,25 έως 1,75 ευρώ το λίτρο, δηλαδή με μια αύξηση της τιμής κατά περίπου 19,5% συγκριτικά με την 1η Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντίστοιχα, το κατσικίσιο φεύγει από τον κτηνοτρόφο στα 0,75-0,80 ευρώ το κιλό και η μέση τιμή του στο ράφι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, αγγίζει τα 2,76 ευρώ το λίτρο.

Παρά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το άνοιγμα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για τον ασφαλή απόπλου των εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν σπόρους και δημητριακά, μέρος των οποίων προορίζεται για τις ζωοτροφές, οι τιμές δεν φάνηκε να υποχωρούν. «Το άχυρο έχει φτάσει στα 0,095 ευρώ το κιλό από 0,054 ευρώ πέρυσι, η σόγια από τα 0,35 ευρώ εκτινάχθηκε στα 0,62 ευρώ και η κράμβη από τα 0,24 ευρώ στα 0,49 ευρώ, ενώ η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί. Συνολικά, το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει αυξηθεί κατά 100% συγκριτικά με πέρυσι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΕΚ, Χρήστος Τσομπάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Οκτώβριο και μετά δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και ελλείψεις στην εγχώρια αγορά γάλακτος λόγω του δυσβάστακτου κόστους ζωοτροφών, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αλλωστε, η χώρα μας καλύπτει το 50% των αναγκών της σε γάλα και το υπόλοιπο εισάγεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι αντιμέτωπες και με ένα πρωτοφανές κύμα ξηρασίας που πλήττει μεταξύ άλλων και την κτηνοτροφία.…

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά και στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες, είναι τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις παραδοθείσες ποσό …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή