Λιβαδειά: Οι πηγές Έρκυνας – Ένα από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα

0
77

Καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτα, και ατελείωτα τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στην Λιβαδειά βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής

Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, δεσπόζει ένα παραμυθένιο μέρος με μικρούς καταρράκτες, νερόμυλους, πλατάνια, τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και έντονο μυθολογικό στοιχείο. Ο λόγος για τον ποταμό της Έρκυνας, στα Κρύα της Λιβαδειάς.
Πέρα από το νόστιμο φαγητό που φημίζεται η Λιβαδειά, μέσα της κρύβει και πολλές όμορφες γωνιές και εικόνες και για όσους δεν περιορίζονται στο καλό φαγητό.

Το άγαλμα της γυναίκας που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά
Ο ποταμός Έρκυνα είναι από μόνος του ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφτεί κανείς τη Λιβαδειά. Μάλιστα είναι ο ένας από τους μόλις δύο ποταμούς στην Ελλάδα που έχει γυναικείο όνομα. Ο άλλος είναι ο ποταμός Νέδα που βρίσκεται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το ποτάμι της Έρκυνας δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς στο πέρασμά του, ενώ εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου ξεπροβάλλει ξαφνικά ένα άγαλμα γυναικείας φιγούρας. Είναι η νύμφη Έρκυνα που κρατάει μια χήνα στα χέρια της.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ερκυνα ήταν φίλη της Περσεφόνης (σ.σ. που αργότερα έγινε «Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου»), κόρη της Δήμητρας (θεά της γεωργίας, των σιτηρών και της γονιμότητας). Μια μέρα, οι δύο νεαρές γυναίκες έπαιζαν σε ένα όμορφο φαράγγι, με μια χήνα. Η χήνα έφυγε από τα χέρια της Έρκυνας και κρύφτηκε σε μια σπηλιά, πίσω από έναν βράχο. Όταν η Ερκυνα ή η Περσεφόνη (υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές) μετακίνησαν τον βράχο, το νερό βγήκε έξω, δημιουργώντας τις πηγές και το ποτάμι.
Από τότε στα νερά της έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το περίφημο Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.
Καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτα, και ατελείωτα τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής. Και στη μέση, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Σπύρο Γουριώτη, το γλυπτό της Έρκυνας, να αναδύεται μέσα από τα νερά του ποταμού θέλοντας να σε παρασύρει σε μυθικά περάσματα μιας μαγικής παραμυθένιας εποχής.

Σχετικές ειδήσεις
Οι καλύτερες παραλίες για τις βουτιές του Σεπτεμβρίου στην Αττική
Πετανοί Κεφαλονιάς: Η παραλία που άφησε πίσω του ο σεισμός του 1953
Κάλλιο, το χωριό φάντασμα που «χάθηκε» στα νερά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή