Μελέτες δείχνουν ότι το 15% των ανθρώπων έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, ενώ σχεδόν το 40% βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Η ανεπάρκεια Β12 είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους, επηρεάζοντας περίπου ένα στα 10 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και ένα στα 20 άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών.
Οι χορτοφάγοι και οι vegan διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 αποτελεί συχνά βασική αιτία νευρολογικών, ψυχιατρικών και γνωστικών προβλημάτων, προειδοποιούν οι ειδικοί, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr