Ομάδα ερευνητών της Adobe και του UC Berkeley, δημιούργησαν εφαρμογή που χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να εντοπίσει αν κάποιο πρόσωπο σε φωτογραφία έχει επεξεργαστεί με το Photoshop.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν το εργαλείο που δημιούργησαν να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ψηφιακά μέσα, σε μια εποχή όπου τα deepfakes και τα ψεύτικα πρόσωπα είναι περισσότερα και πιο παραπλανητικά. Πιστεύουν ακόμη ότι το εργαλείο θα μπορούσε να «εκδημοκρατίσει» την εγκληματολογία, επιτρέποντας σε πολύ περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν πότε μια εικόνα έχει «πειραχτεί».
Για τη δημιουργία του, η ομάδα ανάπτυξης εκπαίδευσε ένα νευρωνικό δίκτυο να εντοπίζει τις αλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί με τη λειτουργία Face Away Liquify του Photoshop. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει πολύ εύκολα και γρήγορα την αλλαγή χαρακτηριστικών του προσώπου όπως τα μάτια, το στόμα κ.α. Σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το νευρωνικό δίκτυο εντόπισε το 99% των περιπτώσεων επεξεργασίας της φωτογραφίας ενώ συγκριτικά, μόλις το 53% των ανθρώπων που είδαν την ίδια φωτογραφία μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές.