Από έξι μήνες έως δέκα χρόνια μπορεί να φυλακιστεί η Εύα Καϊλή για το αδίκημα που κατηγορείται σύμφωνα με δικηγόρο των Βρυξελλών.
Για τις ποινές που θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση καταδίκης τους, η Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη, μίλησε ο δικηγόρος Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν, που ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο και εδρεύει στην πρωτεύουσα του Βελγίου.
Αναφερόμενος στην υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, ανέφερε: «Φαίνεται πως ελέγχεται για ατασθαλίες σε δηλώσεις των εξόδων των βοηθών της. Οι ποινές που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρηματικές κι αν διαγνωστεί ζήτημα ποινικής διαχείρισης ενημερώνεται ο εισαγγελέας για να κάνει τις ανάλογες διαδικασίες».
Τι ισχύει για την Εύα Καϊλή
Αντίθετα η περίπτωση της Εύας Καϊλή, μοιάζει αρκετά σοβαρότερη. «Το ζήτημα εδώ είναι με ποια αδικήματα θα κατηγορηθεί… Αν κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για δωροληψία ή άλλο αντίστοιχο αδίκημα. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από έξι μήνες έως 10 χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής στην οργάνωση. Αν, για παράδειγμα, τη διευθύνει, τότε η ποινή θα είναι στα 10 χρόνια. Αν απλά συμμετέχει ή βοηθάει, τότε είναι κατά πολύ μικρότερη», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, ο ίδιος ανέφερε «Αν είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της (που προσπάθησε να την απαλλάξει), τότε θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας. Το λέω γιατί φαίνεται πως ο σύντροφός της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που έχει η νομοθεσία για όσους συνεργάζονται με τις Αρχές, κι αν δώσει επαρκή στοιχεία που θα την αθωώνουν, τότε η ποινική μεταχείρισή της θα είναι καλύτερη του συντρόφου της», σημείωσε.
Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να μη συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής και ότι δεν συντρέχει η πιθανότητα, βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας τη δίκη της υπόθεσης, να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό. Από μόνο του το ότι έχει ένα ανήλικο τέκνο δεν βοηθά στην όλη διαδικασία. Φυσικά, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ίσως ο δικαστής λάβει υπ’ όψιν το »βραχιολάκι»».
Σχετικές ειδήσεις
Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει το κελί της Καϊλή;
Υπόθεση Καϊλή: Μια εκδίκηση που άργησε 11 χρόνια
Εύα Καϊλή: Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει στις 22 Δεκεμβρίου