Μεγαλύτερο έλεγχο στο Airbnb επιδιώκει η κυβέρνηση

0
96

Περισσότερες από 5 στις 10 διαθέσιμες κλίνες για φιλοξενία τουριστών στο κέντρο της Αθήνας αντιστοιχούν σε ακίνητα που διατίθενται μέσα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την κυβέρνηση στο να λάβει μέτρα.

Αυτό διαφάνηκε από δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με τίτλο «Reimagining success», ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος.
Όπως τόνισε, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια μία δραστηριότητα που έχει προσφέρει «σημαντική εισοδηματική στήριξη στην ελληνική οικογένεια και τη μικροϊδιοκτησία», ωστόσο, χρειάζεται η θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων, στο πλαίσιο προσφοράς ενός διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος, «ώστε να μη δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τις οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αυτή την περίοδο επεξεργάζεται το σχετικό πλαίσιο, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν το προσεχές χρονικό διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών.

«Θα βάλουμε ένα “φρένο” στον αθέμιτο ανταγωνισμό από άτυπες, μεγάλης κλίμακας, επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις απέναντι στις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση οι μικρές ιδιοκτησίες μιας οικογένειας ή ενός πολίτη που έχει 1 ή 2 διαμερίσματα τα οποία μισθώνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ακης Σκέρτσος, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης του χαρακτήρα των πόλεων λόγω της αλόγιστης ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς εις βάρος των μόνιμων κατοίκων των περιοχών.

«Χρειάζεται να βάλουμε κάποιους κανόνες που θα αναδεικνύουν και θα ενδυναμώνουν και το τουριστικό προϊόν και την καθημερινότητα των πολιτών μας», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στην ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενός πολύ δυναμικού προϊόντος όπως τη χαρακτήρισε, τόνισε: «Εμείς ως ιδιωτικός τομέας είμαστε εναντίον των υπερβολικών ρυθμίσεων, γενικά στρεβλώνουν στην αγορά, όμως κρίνουμε και ιδιαίτερα σημαντικό για να υπηρετήσεις το στρατηγικό σου όραμα, που είναι η ποιότητα του τουριστικού σου προϊόντος, το νέο να καταγράφεται και να οριοθετείται».
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν μέρος του τουριστικού προϊόντος και ως εκ τούτου πρέπει να ελεγχθεί και να διασφαλιστούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, «ώστε να μπορείς να προσφέρεις στον πελάτη σου κάτι το οποίο ξέρεις ακριβώς τι είναι, αλλά να προστατεύεις ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό».


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή