Μελέτη υπέρ ΛΟΑΤΚΙ: «Όχι» στη ρητορική μίσους και τον αποκλεισμό

0
64


 Με παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη, αναφερόμενη σε πρόσφατες αποφάσεις κρατών-μελών που θίγουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, υπογράμμισε την ανάγκη για μια Ευρώπη που δεν κάνει πίσω στον αγώνα για συμπερίληψη, αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.


Τόνισε, δε, ότι οι πρακτικές απαγόρευσης της προώθησης συμπεριληπτικών ιδεών στα σχολεία και η ποινικοποίηση της υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων αποτελούν οπισθοδρομικές και τοξικές προσεγγίσεις, αντίθετες με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρου που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παιδεία και τη δημοκρατία.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει» δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, καταδικάζοντας τα φαινόμενα ομοφοβίας και ρατσισμού που απειλούν τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Παιδεία πρέπει να είναι εργαλείο ενίσχυσης της δημοκρατίας και όχι μέσο περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

Εξέφρασε ακόμη την αποφασιστικότητα να αγωνιστεί για μια Ευρώπη που θα είναι ανοιχτή στην αποδοχή, καλώντας όλους να συνεχίσουν να προωθούν τη ρητορική αγάπης, αλληλεγγύης και αποδοχής.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε τοποθέτηση Πολωνού ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, που χαρακτήρισε τους ομοφυλόφιλους ως άτομα με διαταραχές προσωπικότητας, η Ελεονώρα Μελέτη υπερασπίστηκε τόσο τους γκέι όσο και τους ψυχικά ασθενείς, καταδικάζοντας την αυθαίρετη χρήση του όρου, ενώ χαρακτήρισε την επίθεσή του χυδαία, ζητώντας του εξηγήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Νομίζω πως όλοι έχετε ενημερωθεί για το γεγονός ότι κάποια λίγα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απαγορεύσουν στα σχολεία να μιλούν για συμπεριληπτικές ιδέες και απόψεις που αφορούν στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, και, μάλιστα, όρισαν και χρηματικές ποινές για όλους όσοι δεν ακολουθούν τον νόμο.

Δεν θα ήθελα να σταθώ άλλο σε αυτή την απόφαση, γιατί δεν θέλω να γίνω και εγώ κοινωνός αυτών των τοξικών και οπισθοδρομικών ομοφοβικών πεποιθήσεων. Προτιμώ να εστιάσω σε αυτό που οραματίζεται να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους, όπου οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, οι προκαταλήψεις, η απόρριψη και η περιθωριοποίηση δεν έχουν χώρο. Ένας κοιτώνας πολιτισμού, όπου η παιδεία και η εκπαίδευση θα αποτελούν τα μέσα για την προώθηση αρχών και αξιών, όπως η συμπερίληψη, η αποδοχή, η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη που δίνει μάχη για να ποινικοποιήσει τη ρητορική μίσους, και όχι για να τιμωρήσει με ποινές τη ρητορική αγάπης και συμπερίληψης.

Κατανοώ πως για κάποιους είναι δύσκολο να βγουν από το κουκούλι της ομοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά, για εμάς που δεν είναι, πρέπει να δώσουμε τη μάχη στο να μην υποκύψουμε σε καμία πρακτική που θα οδηγήσει ξανά στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό των ανθρώπων. Είμαστε εδώ και για εκείνους, για να είμαστε η έμπρακτη ενίσχυση της φωνής τους και της εκπροσώπησής τους. Είμαστε εδώ για να αντιδράμε, όταν βλέπουμε την παιδεία και την εκπαίδευση να εργαλειοποιούνται κατά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, αντί να γίνονται οχήματα για την εκπλήρωση των στόχων μας, να γίνονται σαμποτάζ για αγώνες που δίνονται εδώ και χρόνια σε αυτή την αίθουσα για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε αυτόν τον φασισμό, γιατί, αν υποκύψει, έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα σε διακρίσεις και κοινωνικές αδικίες που θα δούμε να εξαπλώνονται σαν γάγγραινα και σε άλλα πεδία, που χρόνια τώρα προσπαθούμε να καθαρίσουμε από τα καρκινώματα του ρατσισμού και του μίσους.

Είμαι εδώ και λίγους μόνο μήνες ευρωβουλευτής, και από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ το μόνο που θυμάμαι είναι να μιλάνε όλοι για μια Ευρώπη η οποία θα είναι ανοικτή στην ποικιλομορφία. Τώρα, όμως, βλέπω ότι υπάρχουν και λίγα κράτη-μέλη τα οποία δεν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να κρατήσει όλους εμάς πίσω, αλλά ούτε και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο περιθώριο».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή