Όπλο η συμφωνία της ΑΟΖ – Η αποτίμηση της επίσκεψης στο Καίρο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε ένα ταξίδι αστραπή στο Κάιρο. Αναχώρησε ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και κυρίως από τη δημόσια αναφορά του στη συμφωνία οριοθέτησης των δύο χωρών για την ΑΟΖ.
Διότι αυτή η συμφωνία είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό όπλο σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει έρευνες στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο Σάμεχ Σούκρι ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομική ζώνης είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και ότι υπάρχουν οφέλη και για τις δύο χώρες.
Δένδιας και Σούκρι την είχανε υπογράψει πριν από δύο χρόνια, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την πάγια ελληνική θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ κατοχύρωνε την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Θεμελιώδεις αρχές και κριτήρια για την επίτευξη της συμφωνίας στις μεταξύ των δύο χωρών διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν άλλωστε οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Η Αθήνα θεωρεί ότι δια της υπογραφής της συμφωνίας, το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα «δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».
Η Αθήνα κρίνει επίσης ως θετικές τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, ότι η νομιμότητά της έχει λήξει διότι είχε διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο , ότι τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη παρά το γεγονός ότι δεν έκανε ευθέως αναφορά καταδίκης της Τουρκίας.
Οι κινήσεις του Σούκρι δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες από την Άγκυρα διότι με την Αίγυπτο η Τουρκία έχει ιστορικούς και κυρίως θρησκευτικού …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή