Μέτρα αντίβαρο στον βαρύ χειμώνα: Φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις και ενισχύσεις στο καλάθι της ΔΕΘ

0
56

Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση

Με φόντο την περαιτέρω ελάφρυνση και στήριξη των πολιτών αναμένεται να διεξαχθεί η φετινή 86η ΔΕΘ, με της εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εστιάζονται στα καίρια προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και τα οποία έχουν δημιουργηθεί κυρίως από εξωγενείς παράγοντες -ενεργειακή κρίση- και το ασταθές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Άλλωστε, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση με την χώρα πλέον να έχει απαλλαγεί και από το «βαρίδι» του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας.

Μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το νέο και ενισχυμένο -κατά πάσα πιθανότητα- fuel pass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το «κλιματικό εισιτήριο» που θα αφορά την μετακίνηση με ΜΜΜ (μετρό, λεωφορεία, τρένα, κ.α).
Σύμφωνα με πληροφορίες και λόγω ενός όπως όλα δείχνουν βαρύ χειμώνα που φέρνει η ενεργειακή κρίση, βρίσκεται υπό εξέταση και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης (που θα αφορά τον χειμώνα 2022-2023, αλλά και η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων. Από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ δεν αποκλείεται να λείψει και η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.

Το πλάνο δράσης της κυβέρνησης για ενίσχυση των ασθενέστερων εκτείνεται και από το 2023 και μετά με νέες φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα έχουν στόχο την ανακούφηση των των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων που παρατηρείται ακόμα και στα βασικά αγαθά

Αναφορικά με τον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ
Τι είναι τα «κλιματικά εισιτήρια»
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, λόγω των αυξήσεων στις τιμές στην ενέργεια, στα καύσιμα και γενικά λόγω ενεργειακής κρίσης, προσπαθούν να δώσουν κί …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή