Μία Κινέζα νοικοκυρά έγραψε 206 ψεύτικα υπεραναλυτικά άρθρα για τη μεσαιωνική Ρωσία στην Wikipedia επειδή… βαριόταν

0
81

Η Κινεζική έκδοση της Wikipedia είχε μέχρι πρόσφατα έναν πλούτο από λεπτομερή άρθρα για τη μεσαιωνική Ρωσία, χάρη σε έναν χρήστη με την ονομασία Zhemao (σύμφωνα με ισχυρισμούς, ήταν κόρη ενός διπλωμάτη που είχε διοριστεί στη χώρα).

Το έργο του χρήστη Zhemao στη Wikipedia μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αξιοσημείωτο καθώς περιλαμβάνει 206 άρθρα από το 2019, το μεγαλύτερο από τα οποία, σύμφωνα με το κανάλι Vice World News, είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το The Great Gatsby (208 σελ.). Στο συγκεκριμένο άρθρο, περιγράφονται με εκπληκτική λεπτομέρεια οι εξεγέρσεις των Ταρτάρων στη Ρωσία του 17ου αιώνα, οι οποίες υποστηρίζονται και από έναν χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής. Σε ένα άλλο άρθρο, ο χρήστης δημοσίευσε σπάνιες εικόνες αρχαίων ρωσικών νομισμάτων που υποτίθεται ότι είχαν τραβηχτεί από αρχαιολόγους. Όπως επισημαίνεται στο Vice World News, τα άρθρα του χρήστη Zhemao ήταν εξαιρετικά καλογραμμένα, ωστόσο αποδείχτηκαν ψευδή, καθώς αποκαλύφθηκε ότι καταφέρει να βγάλει εις πέρας μία από τις μεγαλύτερες… φάρσες ή απάτες στην πλατφόρμα μέχρι σήμερα.

Ο Κινέζος μυθιστοριογράφος Yifan ήταν εκείνος που αποκάλυψε τη φάρσα σε μια ανάρτηση που έκανε σε μία Κινεζική ιστοσελίδα Zhihu, που είναι παρόμοια με την πλατφόρμα Quora. Καθώς αναζητούσε έμπνευση από ιστορικά γεγονότα, ο συγγραφέας έπεσε πάνω σε ένα από τα άρθρα της… Κινέζας νοικοκυράς που από ότι φαίνεται βαριόταν και δεν ήξερε τι άλλο να κάνει, στο οποίο περιέγραφε ένα ορυχείο αργύρου, στο Kashin,που αποτελούσε μεγάλη πηγή πλούτου για τη Ρωσία τον 14ο και τον 15ο αιώνα. Το άρθρο ήταν τόσο λεπτομερές, που έδινε ακόμα και πληροφορίες για τη σύσταση του εδάφους, την εσωτερική δομή του ορυχείου και τις διεργασίες για την συλλογή του ασημιού. Όμως όταν ο Yifan επιχείρησε να διαστ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή