Μόνο ο γάμος και η τεκνοθεσία δεν επιτρέπονται ακόμη στους ΛΟΑΤΚΙ+

0
73

 Στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού, τόσο του θεσμικού πλαισίου όσο και των αρνητικών αντιλήψεων εις βάρος των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ στην ελληνική κοινωνία, το κρίσιμης σημασίας ζήτημα που παραμένει εισέτι σε εκκρεμότητα είναι αυτό του γάμου μεταξύ ομοφύλων. Φυσικά, άμεσα συναρτώμενη στη νομιμοποίηση του γάμου γκέι ζευγαριών είναι η ολοκληρωμένη τεκνοθεσία.
Πολύ σχηματικά και ίσως υπεραπλουστεύοντας την αναφορά σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολυπαραγοντικό πεδίο, στην Ελλάδα σήμερα δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Κατά συνέπεια, σήμερα τα τέκνα που αποκτά ένα ζευγάρι αυτής της κατηγορίας δεν θεωρούνται μέλη οικογένειας με πλήρη δικαιώματα σε σχέση με τους λοιπούς Ελληνες πολίτες.

Η βάφτιση των παιδιών ενός gay ζευγαριού προκάλεσε αντιδράσεις και άνοιξε την συζήτηση για τους γκέι γάμους και την τεκνοθεσία από γκέι ζευγάρια.

Το συγκεκριμένο κενό στην ελληνική νομοθεσία, το οποίο γεννά μια σειρά από περαιτέρω προβλήματα, όπως την αναγνώριση δύο γονέων αντί ενός «πατέρα» και μιας «μητέρας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οφείλεται κυρίως σε μια πολιτική διστακτικότητα ως προς την καίρια επίλυση ενός υπαρκτού κοινωνικού προβλήματος.ΕναρμόνισηΗ επίλυση αυτή, μοιραία, θα βασίζεται στη διεθνή εμπειρία – εξάλλου, ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πραγματοποιεί σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της εναρμόνισης με πρακτικές ξένων χωρών σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+. Βεβαίως, η προαναφερθείσα διστακτικότητα, αμφιθυμία ή αναβλητικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης -και δη ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσανατολισμού, δεξιά ή αριστερά- οφείλεται με τη σειρά της στην άρνηση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, του κλήρου κ.ο.κ. να αποδεχτεί ως ισότιμο τον γάμο και την τεκνοθεσία ομοφυλόφιλων. Την πολιτική διάσταση του ζητήματος -και, βεβαίως, τα περιθώρια απόσπασης τυχόν εκλογικής ωφέλειας- μαρτυρά η πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση νόμου, ειδικά για τη διευθέτηση του ομόφυλου γάμου. Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τη νυν κυβέρνηση για «τρία χρόνια αδράνειας», αντιπαραβάλλοντάς τα με «την περίοδο 2015 -2019, όταν στην Ελλάδα έλαβαν χώρα μια σειρά από μείζονος χαρακτήρα παρεμβάσεις».
Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι αφενός η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη στην οποία μετέχουν ανοιχτά γκέι στελέχη, με θέσεις ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο, και αφετέρου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις την περασμένη Πέμπτη, παρέστη στο συνέδριο «Ισες ευκαιρίες στην εργασία», όπου και δήλωσε συγκλονισμένος από τις τραγικές εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί του άτομα ιντερσέξ. Εν τω μεταξύ, η κυρία Ειρήνη Συμεωνίδου, πρόεδρος του μη κυβερνητικού σωματείου Intersex Greece, δήλωσε «ενθουσιασμένη» για την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση στις 20 Ιουνίου 2022 τη διά νόμου απαγόρευση των επεμβάσεων αλλαγής φύλου σε ιντερσέξ άτομα νεότερα των 15 ετών.Προηγουμένως, στις 2/6/2022, η Επιτροπή για τη Σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, δημοσιοποίησε έναν σύντομο απολογισμό έργου. Στο εν λόγω κείμενο παρουσιάζονται οι δράσεις που, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής στον πρωθυπουργό, στον οποίο επέδωσε σχετικό πόρισμα στις 29/6/2021, υλοποιούνται ήδη. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται μέτρα όπως η απαγόρευση των λεγόμενων «θεραπειών μεταστροφής», το να επιτρέπεται η αιμοδοσία σε ομοφυλόφιλους, η προετοιμασία ενός βασικού προγράμματος για την κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η επανεκπαίδευση 17.000 αστυνομικών σε θέματα ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.Σεξουαλική διαπαιδαγώγησηΕπίσης, προωθείται η εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα σε τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου κ.ά. Συνεπώς, με πολλαπλά παραδείγματα επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+, κινείται με δύο ταχύτητες ταυτόχρονα: επιταχύνει σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων, ενώ κινείται βραδέως ή μένει εντελώς στάσιμη στο ζήτημα αναγνώρισης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της παρεπόμενης τεκνοθεσίας.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή