Μουντιάλ 2022: Οι τελικοί που θα θυμόμαστε για πάντα!

0
45

Βαγγέλης Πάτας
17/12/2022 08:30

Από τη μια ο Λιονέλ Μέσι που θέλει να βαδίσει στα βήματα του «Θεού της μπάλας», Ντιέγκο Μαραντόνα κι από την άλλη οι «μπλε» που θέλουν να κάνουν το ιστορικό «back-to-back». Ανεξάρτητα από το ποια ομάδα θα σηκώσει το τρόπαιο, ο τελικός στο Κατάρ, Αργεντινή – Γαλλία, θα μείνει στην ιστορία.
Η Αργεντινή θα βρεθεί στον έκτο τελικό της ιστορίας της, διεκδικώντας το τρίτο τρόπαιο και πρώτο από το 1986. Στο Μεξικό, ο Μαραντόνα ηγήθηκε της «αλμπισελέστε» και μολονότι δεν σκόραρε στον τελικό, έδωσε την κορυφαία ασίστ στην ιστορία στον Μπουρουτσάγκα, ο οποίος έκανε το 3-2.

Ο αγώνας στο «Estadio Azteca» είναι ένας από τους πιο «ξεχωριστούς» τελικούς, κάτι που ισχύει και για το παιχνίδι της Γαλλίας με την Ιταλία το 2006 στο Βερολίνο. Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, βέβαια, δεν το θυμούνται με χαρά, καθώς έχασαν το τρόπαιο στα πέναλτι.
Δεν παύει, όμως, να είναι ο τελικός στον οποίο ο Ζινεντίν Ζιντάν έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι. Μάλιστα, η έξοδος του από το ποδόσφαιρο ήταν ξεχωριστή, αφού αποβλήθηκε λόγω της κεφαλιάς που έριξε στον Μάρκο Ματεράτσι.

Οι Γάλλοι, πάντως, έχουν να θυμούνται κι έναν άλλον τελικό, εκείνον του 1998, όπου ο «Ζιζού» σημείωσε δύο τέρματα. Επικράτησαν 3-0 της Βραζιλίας και σήκωσαν το τρόπαιο μέσα στο σπίτι τους! Το πρώτο από τα δύο που κατέκτησαν τα τελευταία 24 χρόνια.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι το πρώτο που διεξήχθη στον αραβικό κόσμο, όπως επίσης και το πρώτο που διεξήχθη χειμώνα. Η ομάδα που θα το κατακτήσει, λοιπόν, θα μείνει έτσι κι αλλιώς στην ιστορία. Όπως συνέβη με την Ισπανία, το 2010 στη Νότια Αφρική.

Στο «παρθενικό» Παγκόσμιο Κύπελλο που έλαβε χώρα στην Αφρική, οι «φούριας ρόχας» ανέβηκαν για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμο. Λέτε στο Κατάρ να ζήσει ο Λιονέλ Μέσι μια ανάλογη πρωτιά; Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι αυτό είναι το τελευταίο Μουντιάλ του «Pulga».

Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας των τελικών, μπορεί να βρει ματς που είχαν αυτό το… κάτι ξεχωριστό για να τους θυμόμαστε. Όπως για παράδειγμα το 1966, όπου η Αγγλία κατέκτησε το τρόπαιο, με τον Τζεφ Χαρστ να σημειώνει το μοναδικό (μέχρι και σήμερα) χατ-τρικ.
Πέτυχε δύο τέρματα στην παράταση, το ένα, βέβαια, χαρακτηρίστηκε γκολ «φάντασμα», αφού οι Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν ότι η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή. Παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο αμφισβητούμενα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το 1974, ο σπουδαίος Γκερντ Μίλερ, στο τελευταίο του ματς, πέτυχε το 1000ο γκολ του κι έδωσε το τρόπαιο στη Γερμανία, η οποία νίκησε 2-1 την Ολλανδία. Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω θα σταθούμε στο 1958, όπου η Βραζιλία «διέλυσε» 5-2 τη Σουηδία. Σύμφωνα με τον Πελέ, εκείνη η «σελεσάο» ήταν η ομάδα με το μεγαλύτερο ταλέντο στην ιστορία.

Οκτώ χρόνια πριν, οι Βραζιλιάνοι είχαν ζήσει μια ποδοσφαιρική «τραγωδία», με την Ουρουγουάη να τους κερδίζει (2-1) μέσα στο «Maracana», κατακτώντας το τρόπαιο. Ο αγώνας έμεινε γνωστός ως «Maracanazo», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση θα πει «η συντριβή του Μαρακά». Αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό «τραύμα» για τη Βραζιλία, το οποίο κανείς δεν θα ξεχάσει. Άλλωστε, είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος μπαίνοντας στο μουσείο του ιστορικού σταδίου.

Οι πιο “ξεχωριστοί” τελικοί σε Παγκόσμιο ΚύπελλοNewsbomb.gr

Διαβάστε επίσηςΑντρές Εσκομπάρ: Ο «τζέντλεμαν» που δολοφονήθηκε για ένα αυτογκόλ
Μουντιάλ 2022: Μια ιστορική διοργάνωση από χρήμα κι αίμα (infographic)
Το βράδυ του Ρονάλντο και το μυστήριο του τελικού του ’98


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή