«Ψαλίδι» στις πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις από 1.500 έως και 19.000 ευρώ που θα λάμβαναν κάποιες περιπτώσεις συμβολαιογράφων, αρτοποιών, βενζινοπωλών, τραπεζοϋπαλλήλων βάζει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Αν και πρόκειται για πραγματικά λίγες, κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες περιπτώσεις, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ διαπίστωσαν ότι μια διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου οδηγούσε στην καταφανέστατη αυτή στρέβλωση.
Στην πράξη, οι υπηρεσίες υπολόγιζαν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» που καταργήθηκαν το 2017, στις συντάξιμες αποδοχές της περιόδου από το 2002 έως το 2014, με αποτέλεσμα αυτές να αυξάνονται υπέρογκα, και αντίστοιχα να αυξάνονται και οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι, για παράδειγμα υπήρξε περίπτωση συμβολαιογράφου, που για 156 μήνες, είχε συντάξιμες αποδοχές 16,513 εκατομμύρια ευρώ. Η επικουρική του σύνταξη κατά συνέπεια, υπολογίστηκε στις 19.753 ευρώ. Η απόφαση όμως δεν εκτελέστηκε καθώς την μπλόκαραν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, και μετά τις τελευταίες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, η μέση επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν 1.250.777 συνταξιούχοι (δικαιούχοι επικουρικών) δεν ξεπερνάει τα 194 ευρώ, μεικτά, τον μήνα. Υπάρχουν όμως ακόμη κάποιοι λίγοι επαγγελματίες, και κυρίως βενζινοπώλες, συμβολαιογράφοι, αρτοποιοί και πρώην τραπεζικοί που η σύνταξή τους ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ και φθάνει, σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις, ακόμη και τις 19.000 ευρώ.
Και αυτό, γιατί ένα μέρος των επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014, διάστημα κατά το οποίο ίσχυαν οι κοινωνικοί πόροι που προστίθενται στο εισόδημα των επαγγελματιών, ή θεωρούνται εισφορές, στρεβλώνοντας τη βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης. Υπάρχει περίπτωση πρώην βενζινοπώλη, που εκτιμήθηκε ότι οι εισφορές του προς το τότε ταμείο πετρελαιοειδών καταβάλλονταν επί του τζίρου της επιχείρησής του, με αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές του να είναι της τάξης των 4,3 εκατ. ευρώ και η τελική επικουρική σύνταξη να ανέρχεται σε 4.348,30 ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κραυγαλέες αυτές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 100, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι διαφορετική είν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή