Μπαράζ επαφών με Αμερικανούς στην Ελλάδα – Πώς απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για τη Λιβύη

0
66

Συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και άλλων στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και βουλευτές των ΗΠΑ. Η ελληνική «αντεπίθεση» στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Έντονη κινητικότητα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, μετά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη και τη σύναψη νέας συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για την περιοχή του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου. Μια συμφωνία που βάζει «φωτιά» νότια της Κρήτης και αναμένεται να προκαλέσει νέο πεδίο αντιπαραθέσεων.
Η Ελλάδα, προφανώς, δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια και ήδη έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια σειρά από επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ αλλά και Αμερικανούς βουλευτές που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ που πραγματοποίησε επίσκεψη στη βάση της Σούδας, ενώ Αμερικανοί βουλευτές θα περάσουν την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πιθανότατα του Μεγάρου Μαξίμου.
Όλες αυτές οι συναντήσεις γίνονται στον απόηχο του Τουρκολυβικού μνημονίου, ενώ ο Νίκος Δένδιας ετοιμάζει βαλίτσες για την Αίγυπτο.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή

Η Ελλάδα -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών- παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα την υπογραφή «Μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του «μνημονίου» εκείνου θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα θα συνεχ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή