Η μπύρα είναι από τα πιο δημοφιλή μέχρι και σήμερα ποτό. Είναι επίσης και ένα από τα πιο παλιά. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της μπύρας, είναι το νερό, το κριθάρι, η μαγιά μπύρας και ο λυκίσκος. Τα περισσότερα είδη μπύρας περιέχουν 4-6% αλκοόλ, αλλά το αλκοόλ μπορεί να κυμαίνεται από 0,5-40%.
Η διατροφική αξία της μπύρας
Η μπύρα περιέχει ορισμένα μέταλλα και βιταμίνες. Παρακάτω παρουσιάζεται μια διατροφική σύγκριση μεταξύ της τυπικής και της light μπύρας σε 355mL:
Τυπική μπύρα
Light μπύρα
Θερμίδες
153
103
Πρωτεΐνη
1.6g
0.9g
Λιπαρά
0g
0g
Υδατάνθρακες
13g
6g
Νιασίνη
9% της DV
9% της DV
Ριβοφλαβίνη
7% της DV
7% της DV
Χολίνη
7% της DV
6% της DV
Φολικό
5% της DV
5% της DV
Μαγνήσιο
5% της DV
4% της DV
Φώσφορος
4% of the DV
3% της DV
Σελήνιο
4% της DV
3% της DV
Βιταμίνη B12
3% της DV
3% της DV
Παντοθενικό οξύ
3% της DV
2% της DV
Αλκόολη
13.9g
11g
Επιπλέον, και οι δύο τύποι περιέχουν μικρές ποσότητες καλίου, ασβεστίου, θειαμίνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και μέταλλα είναι αποτέλεσμα μπύρας που παρασκευάζεται από δημητριακά και μαγιά. Συγκεκριμένα, η light μπύρα έχει περίπου τα δύο τρίτα των θερμίδων της τυπικής μπύρας και ελαφρώς λιγότερο αλκοόλ. Αν και η μπύρα περιέχει μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, δεν είναι καλή πηγή σε σύγκριση με ολόκληρα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Πιθανά οφέλη
Η μικρή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας μπορεί να συνδέεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία.
Μπορεί να ωφελήσει την καρδιά
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μικρής έως μέτριας πρόσληψης μπύρας μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 36 υπέρβαρους ενήλικες έδειξε ότι η μέτρια πρόσληψη μπύρας, ένα ποτό για τις γυναίκες, δύο ποτά για τους άνδρες την ημέρα, βελτίωσε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της HDL (καλής) χοληστερόλης ενώ παράλληλα βελτίωσε την ικανότητα του σώματος να αφαιρεί τη χοληστερόλη.
Επιπλέον, μια μεγάλη ανασκόπηση ανέφερε ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε παρόμοιο βαθμό με το κρασί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πιθανά οφέλη σχετίζονται μόνο με την χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, καθώς και τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, η μεγάλη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αντισταθμίσει αυτά τα οφέλη και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή