Να γιατί πληρώνουμε τόσους μεγάλους φόρους. Πώς χάσαμε 25 δισ. ευρώ  

0
127

Στην ιστορία θα περάσουν μέχρι το τέλος του έτους τα τραπεζικά warrants που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης και μαζί τους η ελπίδα του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει μέρος των περίπου 25 δισ. ευρώ που είχε διαθέσει για τη διάσωση των συστημικών τραπεζών. Πρόκειται για χρήματα που είχε δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προοπτική να ανακτήσει μεγάλο μέρος τους, μειώνοντας αντίστοιχα το δημόσιο χρέος, μόλις η κρίση ξεπερνιόταν και οι τράπεζες επέστρεφαν στον ιδιωτικό τομέα.

Στην πραγματικότητα τα πάντα χάθηκαν το καλοκαίρι του 2015, ως αποτέλεσμα της «ηρωικής» διαπραγμάτευσης: η χώρα βρέθηκε ένα βήμα από τον εξοστρακισμό της από την Ευρωζώνη, ενώ στις τράπεζες συνέβη αυτό που ήταν τόσο πιθανό να συμβεί «όσο να μην ανατείλει ο ήλιος αύριο»: έκλεισαν.

Ετσι, σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, υποχρεώθηκαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές λίγων λεπτών του ευρώ: η αύξηση κεφαλαίου της Alpha πραγματοποιήθηκε στο 0,04 ευρώ, της Εθνικής στο 0,02 ευρώ, της Eurobank στο 0,01 ευρώ και της Πειραιώς στο 0,003 ευρώ (!) αυξήσεις που καλύφθηκαν κυρίως από ξένα hedge funds και τα οποία ανέλαβαν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, αφανίζοντας τους παλαιούς μετόχους. Δηλαδή κυρίως το ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες προχώρησαν σε reverse split, δηλαδή τη μείωση του αριθμού μετοχών τους. Οι τιμές των warrants προσαρμόστηκαν ανάλογα: έτσι πλέον οι κάτοχοι warrants της Πειραιώς μπορούν ασκώντας τα δικαιώματά τους να αποκτήσουν μετοχές της τράπεζας στην τιμή των 201 ευρώ όταν η τιμή της στο χρηματιστήριο είναι σε 0,2 ευρώ! Αντίστοιχα στην Εθνική η τιμή άσκησης των warrants στην 7η περίοδο ήταν 76 ευρώ ενώ η τιμή στο χρηματιστήριο είναι 0,262 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε ανέλθει στα 33,4 δισ. ευρώ και είχε υπάρξει πρωτοβουλία από την τότε διοίκηση του ΤΧΣ (Αναστασία Σακελλαρίου) για την ταχύτερη πώληση σε ιδιώτες των μετοχών που αντιστοιχούσαν σε warrants που θα είχε ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράξει άμεσα αρκετά δισ. ευρώ. Ωστόσο, το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω των σφοδρών πολιτικών αντιδράσεων, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φθίνουσα πορεία των τραπεζικών μετοχών, και της αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου, ξεκίνησε σταδιακά μετά τις ευρωεκλογές (Ιούνιος 2014) και την αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου. Οι πιέσεις εντάθηκαν από τον χειμώνα του 2014 και τη διαφαινόμενη αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, επιταχύνθηκαν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και κορυφώθηκαν με την περήφανη διαπραγμάτευση του 2015.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2015 οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Κάπως έτσι εξαερώθηκαν αξίες ύψους 30 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.