Να συνεχιστεί το πλαφόν στα επαγγελματικά μισθώματα ζητούν οι έμποροι

0
60

Συνέχιση του πλαφόν 3% στην αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων και για το 2023 ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας. 

Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η διαμορφούμενη κατάσταση για τη χειμερινή περίοδο, η αβεβαιότητα που δημιουργεί το ύψος του κόστους της ενέργειας και οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος, «μας αναγκάζουν να φέρουμε στο προσκήνιο πρόταση για συνέχιση του μέτρου της αναπροσαρμογής των επαγγελματικών μισθωμάτων έως 3% και για το 2023».
Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει τη συνέχιση του μέτρου και ζητεί επιπροσθέτως να ισχύσουν τα ίδια μέτρα για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμα και για τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο και εκμισθώνονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ώστε να μη δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το πλαφόν του 3% προβλέπεται στο νόμο 4926/2022. Εκεί καθορίζεται ότι, από την 1/1/2022 μέχρι και την 31/12/2022, θα επιτρέπεται, η ανώτατη αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων, μέχρι του ποσοστού του 3%, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2021 και ειδικότερα η σχετική ρύθμιση θα αφορά μόνο τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων, δηλαδή τις μισθώσεις, που υπάγονται στις διατάξεις του Π.Δ. 34/1995, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.4242/2014, ενώ παράλληλα προβλέπονται και σχετικές εξαιρέσεις .
Στην σχετική αιτιολογική έκθεση της εν λόγω νομοθετικής διάταξης αναφερόταν ότι, με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται η ρύθμιση της αγοράς ακινήτων, λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών, που έχουν δημιουργηθεί στην οικεία αγορά, ειδικά κατά το τρέχον έτος εξαιτίας των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν προκληθεί από την πρωτοφανή αύξηση των τιμών του διεθνούς εμπορίου αγαθών και με δεδομένο επίσης ότι, οι πρόσκαιρες ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα οφείλονται σε διεθνείς κρίσεις με χαρακτηριστικά παροδικότητας, όπως η γεωπολιτική κρίση που προκλήθηκε από τη στρατιωτική εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, με την εν λόγω ρύθμιση επιδιώκεται η θέσπιση ενός δίκαιου ανώτατου ορίου αναπροσαρμογής των μισθωμάτων των επαγ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή