NASA: Απόψε η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης της «Άρτεμις 1» για τη Σελήνη – Δείτε Live

0
105

Για δεύτερη φορά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΝASA θα επιχειρήσει σήμερα στις 21:17 ώρας Ελλάδος να εκτοξεύσει στη Σελήνη τον πρωτοποριακό πύραυλο «Άρτεμις 1» στην ιστορία του διαστήματος.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα ακύρωσαν την εκτόξευση της περασμένης Δευτέρας, όταν ένας αισθητήρας έδειξε ότι ένας από τους τέσσερις κινητήρες RS-25 στο βασικό στάδιο του πυραύλου Mega Space Launch System (SLS) δεν ψύχεται σωστά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα στον κινητήρα που προκάλεσε την αναβολή της αρχικής προσπάθειας εκτόξευσης.

Για τη σημερινή προγραμματισμένη εκτόξευση, η NASA έχει ορίσει ένα παράθυρο εκτόξευσης δύο ωρών.

Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα εκτοξεύσει την κάψουλα Orion σε μια αποστολή 38 ημερών στα 64.000 χλμ. πέρα από το φεγγάρι και πίσω, που θα καταλήξει με κατάδυση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Οκτωβρίου. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή της NASA, καθώς θα επιστρέψει στη Σελήνη 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Apollo.

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι το 2024 και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί, μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.
14 κάμερες βουλγαρικής κατασκευής εξοπλίζουν τον πύραυλο «Artemis 1»
Η εκτόξευση της αποστολής «Artemis 1» ήταν προγραμματισμένη να μεταφέρει 14 κάμερες αεροδιαστημικής απεικόνισης κατασκευασμένες από Βούλγαρους, δήλωσε ο δρ Πέτκο Ντίνεφ στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ.
Οι συσκευές κατασκευάστηκαν από την εταιρία Imperx, της οποίας ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο δρ Ντίνεφ. Οι συσκευές είναι της σειράς Bobcat που μπορούν να λειτουργούν σε ένα εύρος θερμοκρασιών από μείον 40 Κελσίου έως 85 Κελσίου, αντέχουν σε ισχυρούς κραδασμούς και σε επιτάχυνση 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Οι συγκεκριμένες κάμερες επρόκειτο να παρακολουθούν τη λειτουργία των κινητήρων, τα συστήματα καυσίμων και τον διαχωρισμό της κάψουλας του πληρώματος Orion (Ωρίων), κατά την πρώτη πτήση στο πλαίσιο της αποστολής Artemis 1 στη Σελήνη.

Ο Ντίνεφ σχεδίασε τις κάμερες για τον μεγα-πύραυλο 98 μέτρων. Όλα τα εξαρτήματα και η προπαρασκευαστική εργασία έ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή