Νέα «καρφιά» Μητσοτάκη στην Τουρκία σε μεγάλη συνέντευξη στο Le Point

0
95

Ο Πρωθυπουργός παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στην οποία επεσήμανε ότι οι απειλές της Άγκυρας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Μίλησε επίσης για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την οικονομία και την ενεργειακή κρίση.

Συνέντευξη στο περιοδικό Le Point και στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία έθιξε τις τουρκικές προκλήσεις και τόνισε ότι οι απειλές της Άγκυρας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως το μόνο μέσο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών».

Επεσήμανε, επίσης, πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τους εγγενείς κινδύνους της παρούσας κατάστασης και πως ο ίδιος επέλεξε συνειδητά να μην αντιδράσει σε κάθε επιθετική πρόκληση του Ερντογάν.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Alexia Kefalas: Στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, η έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) από 44 χώρες της ηπείρου αποτέλεσε το σκηνικό ενός επεισοδίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τι συνέβη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan πήρε τον λόγο, για να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Μεσόγειο. Προηγουμένως, είχα ενημερώσει τον Charles Michel, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ασκούσα το δικαίωμά μου να απαντήσω. Και πράγματι αυτό συνέβη. Είχα, συνεπώς, την ευκαιρία να τονίσω ποιος προκαλεί τις υφιστάμενες εντάσεις και προκλήσεις – καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Erdogan σε σοβαρό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως κάνουν όλοι οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως αυτή η αντιπαράθεση ενώπιον πάνω από 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ήταν αποκαλυπτική. Οι ομόλογοί μου είχαν την ευκαιρία να δουν ποιος είναι στην πραγματικότητα ο επιτιθέμενος. Τώρα, πλέον, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όλους. Μια πολιτική κοινότητα βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές. Η Γαλλία που έλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, ορθώς προσκάλεσε την Τουρκία. Ωστόσο, απόκειται στο εξής στην τελευταία να αποφασίσει εάν θέλει πραγματικά ν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή