Η Apple υποστήριζε ήδη την τεχνολογία eye-tracking για το iOS και το iPadOS, όμως απαιτούταν η χρήση επιπλέον, ειδικών συσκευών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Apple προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου ενός iPad και iPhone χωρίς να χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμός ή αξεσουάρ. Η νέα, ενσωματωμένη επιλογή, επιτρέπει τη χρήση της κάμερας που βλέπει προς το χρήστη, ώστε να πλοηγείται στις εφαρμογές. Η δυνατότητα αυτή βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να αντιληφθεί η συσκευή πού κοιτάζει ο χρήστης και ποια κίνηση ετοιμάζεται να κάνει, όπως να σύρει το δάχτυλο στην οθόνη ή να το χτυπήσει ελαφρά πάνω της. Υπάρχει επίσης και το λεγόμενο Dwell Control, λειτουργία η οποία μπορεί να αντιληφθεί πότε το βλέμμα του χρήστη στέκεται πάνω σε ένα στοιχείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θέλει να το επιλέξει.
Μια άλλη χρήση λειτουργία είναι οι φωνητικές συντομεύσεις (Vocal Shortcuts), που βελτιώνει το φωνητικό σύστημα ελέγχου που διαθέτει ήδη η Apple. Επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν διάφορους ήχους ή λέξεις, ώστε να λειτουργούν ως συντομεύσεις. Για παράδειγμα, η Siri θα τρέξει μια εφαρμογή, ακόμη κι αν ο χρήστης πει κάτι απλό, όπως “Α!” Η εταιρία ανέπτυξε επίσης τη λειτουργία εντοπισμού ατυπικής ομιλίας (Listen for Atypical Speech) που αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση ώστε να μπορέσει η συσκευή να αναγνωρίσει ιδιαίτερα φωνητικά μοτίβα και είναι σχεδιασμένη να διευκολύνει χρήστες που αντιμετωπίζουν θέματα τα οποία επηρεάζουν την ομιλία τους, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής παράλυσης, της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης και των εγκεφαλικών, μεταξύ άλλων.
Για όσους αντιμετωπίσουν θέματα με την ακοή τους, η λειτουργία Music Haptics έρχεται να τους βοηθήσει να βιώσουν τα εκατομμύρια τραγούδια που ενσωματώνονται στην εφαρμογή Apple Music μέσα από μια σειρά κινήσεων, υφών και δονήσεων. Η λειτουργία αυτή θα διατεθεί και ως ΑΡΙ ώστε οι δημιουργοί μουσικών εφαρμογών να μπορέσουν σύντομα να προσφέρουν στους χρήστες ένα νέο τρόπο να αντιλαμβάνονται και να βιώνουν τους ήχους.
Η Apple ανακοίνωσε επίσης μια νέα λειτουργία που στόχο έχει να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ναυτίας στα αυτοκίνητα. Αντί να κοιτάζουν σταθερό περιεχόμενο, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ζάλης, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία Vehicle Motion Cues. Η λειτουργία αυτή ενσωματώνει κινούμενες κουκίδες στα άκρα της οθόνης, η οποίες ταλαντεύονται και μετατοπίζονται προς την κατεύθυνση της κίνησης.
Νέες δυνατότητες αποκτά και το CarPlay, μεταξύ των οποίων ο φωνητικός έλεγχος. Ενσωματώνονται επίσης ειδικά φίλτρα που προσφέρουν στους χρήστες με αχρωματοψία εντονότερες και μεγαλύτερες γραμματοσειρές. Τέλος, η αναγνώριση ήχου επιτρέπει στους κωφούς ή βαρήκοους χρήστες να αντιλαμβάνονται πότε ακούγονται κόρνες αυτοκινήτων και σειρήνες.
Παράλληλα, η Apple παρουσίασε νέα λειτουργία προσβασιμότητας για το visionOS, που θα επιτρέπει τη δημιουργία λεζαντών σε πραγματικό χρόνο, στη διάρκεια βιντεοκλήσεων μέσω FaceTime.