Nigiri κρανιού

0
60

Μια συνταγή για ψάρι (κρανιό) με ρύζι σαν σούσι. Μια γευστική έκπληξη για όλους!

  • 1 φιλέτο κρανίου

Υλικά για το ρύζι

  • 250 ρύζι για σούσι
  • 375 νερό
  • 2 κουταλιές ξύδι ρυζιού
  • 1 κουτάλια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Για τη συναρμολόγηση

  • Πάστα wasabi
  • Φύκια nori ( 1 τεμάχιο κομμένο σε λωρίδες)

Για το σερβίρισμα

Προετοιμασία ψαριού

Καθαρίζουμε το φιλέτο από τα κόκαλα και με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας αφαιρούμε τα κρυμμένα κόκαλα χαϊδεύοντας ελαφρά την επιφάνεια του φιλέτου . Έπειτα με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, κόβουμε λεπτές λωρίδες ψαριού που θα καλύψουν τα nigiri.

Προετοιμασία ρυζιού

Θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά το ρύζι . Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση, ανακατεύοντας με τα δάχτυλα ώστε να αποβάλει το άμυλο. Όσο βγαίνει άσπρο το νερό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε το ξέπλυμα. Όταν πλέον το νερό βγαίνει διάφανο, τότε αφήνουμε το ρύζι για 15′ να στραγγίσει στο σουρωτήρι.

Βάζουμε το ρύζι με το νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Ανάβουμε το μάτι σκεπάζουμε και περιμένουμε να πάρει βράση.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι ρυζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύουμε να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι.

Αδειάζουμε το μαγειρεμένο ζεστό ρύζι σε ένα μπολ μεγάλο και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι ρυζιού ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ώστε να ποτίζει το ρύζι και να πέσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συναρμολόγηση nigiri

Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο νερό και ξύδι, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ρύζι (βουτώντας τα δάχτυλα μας) και να μην κολλάνε τα δάχτυλα μας.

Παίρνουμε από το μπολ μικρή ποσότητα ρυζιού ( περίπου μια κουτάλια γεμάτη τη σούπας) και τα πλάθουμε σε σχήμα παραλληλόγραμμα.

Βάζουμε λίγο wasabi πάνω στο ρύζι, τοποθετούμε το φιλέτο ψαριού και στο τέλος παίρναμε περιμετρικά τη λωρίδα από φύκι

Για το σερβίρισμα  χρησιμοποιούμε τη σόγια σος (soy sauce)

Βγαίνουν περίπου 12 τεμάχια

Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 190gr nigiri.

Διατροφική αξία για μία μερίδα nigiri κρανιού

DV%
Ενέργεια 173,7 kcal
Υδατάνθρακες 21,6 g 7,20%
Πρωτεΐνες 14,7 g
Ολικό λίπος 2,7 g 4,10%
Φυτικές ίνες 0,8 g 3,30%
Ω3 224,9 mg
Κάλιο 0,0 mg
Νάτριο 606,2 mg 25,30%
Κορεσμένο λίπος 0,8 mg 4,10%

Πηγή