Νησιά Μάρσαλ: Κινέζοι σχεδίαζαν «μίνι-κράτος» στον παράδεισο του Ειρηνικού – Δωροδοκούσαν βουλευτές

0
78

Ένα ζευγάρι Κινέζων σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα μίνι κράτος στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό, δωροδοκώντας βουλευτές και αξιωματούχους στην πορεία, λένε οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Ο άνδρας και η γυναίκα προσπάθησαν να πείσουν τους νομοθέτες να δημιουργήσουν μια «Ημιαυτόνομη Περιφέρεια» (SAR) σε μια απομακρυσμένη ατόλη. Μια τέτοια ζώνη θα είχε διευρύνει την ξένη πρόσβαση στο έθνος του Ειρηνικού, το οποίο διοικούνταν από τις ΗΠΑ μέχρι το 1979.
Η κυβέρνηση των Νήσων Μάρσαλ δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει πλήρως τις κατηγορίες, παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι – Καρι Γιαν και Ζίνα Ζου- υπονόμευσαν την κυριαρχία του νησιωτικού έθνους.

Οι προσπάθειές τους οδήγησαν στη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων για τη δημιουργία του νέου έθνους στο κοινοβούλιο των Νήσων Μάρσαλ το 2018 και το 2020, λένε οι εισαγγελείς των ΗΠΑ. Ισχυρίζονται ότι αρκετοί νομοθέτες του νησιού Μάρσαλ, άγνωστοι στο φύλλο κατηγοριών, ψήφισαν υπέρ της κίνησης, αφού δωροδοκήθηκαν με 7.000 έως 22.000 δολάρια.
Το ζευγάρι συνελήφθη στην Ταϊλάνδη το 2020 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. «Οι δωροδοκίες των Κινέζων αψηφούσαν κατάφωρα την κυριαρχία της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ και του νομοθετικού της σώματος», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντέμιαν Ουίλιαμς για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Οι Νήσοι Μάρσαλ, μια αλυσίδα νησιών που βρίσκονται μεταξύ της Χαβάης και της Αυστραλίας, κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1979 αφού ήταν υπό αμερικανική διοίκηση για τέσσερις δεκαετίες. Αποτελούν ένα σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νήσους, σύνολο 34. Τα 24 ειναι κατοικημένα. Παραμένει μια βασική στρατηγική βάση για την Ουάσιγκτον στον Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες συμμαχίες ασφαλείας, αλλά η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της.

Πώς εκτυλίχθηκε η υπόθεση
Οι εισαγγελείς λένε ότι το ζευγάρι των Κινέζων διαχειριζόταν μια ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη μέσω της οποίας πλήρωναν και συνδέονταν με αξιωματούχους των Νήσων Μάρσαλ. Ξεκινώντας το 2016, επικοινώνησαν με εκπροσώπους των νησιών σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ενα «μίνι έθνος» στην ατόλη Rongelap – μια περιοχή που εγκαταλείφθηκε μετά από δοκιμές βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950.
Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι ο Γιαν και η Ζάο είχαν στόχο να «αλλάξουν σημαντικά τους νόμους στο νησί», όπως με τη μείωση των φόρων και τη χαλάρωση των περιορισμών στη μετανάστευση, για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.
Ισχυρίζονται ότι το ζευγάρι δείπνησε με τουλάχιστον έξι αξιωματούχους και νομοθέτες του νησιού Μάρσαλ, πληρώνοντας για πτήσεις και ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη καθώς και στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αξι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή