«Ντιλ» Ιαπωνίας, Βρετανίας, Ιταλίας για μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς

0
93

Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς

Σύμπραξη Ιαπωνίας, Βρετανίας, Ιταλίας για δημουργία μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς που θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, σε μια πρωτοποριακή συνεργασία που εκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία και είναι η πρώτη σημαντική βιομηχανική αμυντική συνεργασία της Ιαπωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι τρεις χώρες θα αναπτύξουν ένα μαχητικό επόμενης γενιάς, το Tempest που θα τεθεί σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 2030 και θα αντικαταστήσει τελικά το τζετ Typhoon. Οι εργασίες για την ανάπτυξή του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο τη δημιουργία ενός αεροσκάφους που θα παρέχει stealth ταχύτητας, θα χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες, ακόμη και τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τον άνθρωπο πιλότο όταν είναι καταβεβλημένος ή υπό ακραίο στρες.

Θα μπορούσε επίσης να πετάξει χωρίς τη συνδρομή πιλότου εάν απαιτηθεί και θα μπορούσε να εκτοξεύσει υπερηχητικούς πυραύλους. Η Ιταλία ανήκε ήδη στο «ντιλ» και η προσθήκη της Ιαπωνίας είναι μια σημαντική κίνηση – σε μια εποχή που η Βρετανία χτίζει στενότερους δεσμούς με συμμάχους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ανησυχώντας για μια πιο διεκδικητική Κίνα.
Η βρετανική BAE Systems, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η ιταλική Leonardo θα ηγηθούν του σχεδιασμού του αεροσκάφους, το οποίο θα έχει προηγμένες ψηφιακές δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη και στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στοχεύει να θέσει σε λειτουργία ένα προηγμένο μαχητικό πρώτης γραμμής, συνδυάζοντας το έργο Future Combat Air System υπό τη Βρετανία, γνωστό και ως Tempest, με το πρόγραμμα F-X της Ιαπωνίας σε μια επιχείρηση που ονομάζεται Αεροπορικό Πρόγραμμα (GCAP), ανέφεραν οι τρεις χώρες σε δήλωση την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εντατικοποίησης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη του μεγαλύτερου γείτονά της και να δώσει στη Βρετανία μεγαλύτερο ρόλο σε μια περιοχή που αποτελεί βασικό μοχλό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
«Είμαστε δεσμευμένοι να τηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες, ελεύθερη και ανοιχτή διεθνή τάξη, η οποία είναι πιο σημαντική από ποτέ σε μια εποχή που αυτές οι αρχές αμφισβητούνται και οι απειλές και η επιθετικότητα αυξάνονται», ανέφεραν οι τρεις χώρες σε κοινή δήλωση των ηγετών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι η κοινή επιχείρηση στοχεύει να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας.
Πηγή: ΒΒC


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή